Overslaan en naar de inhoud gaan

VIKAP-seminarie tijdens Belgisch staatsbezoek in Vietnam 2025

Image
Logo Vlaanderen
Image
g-stic
Image
VIKAP Seminarie Vietnam

VIKAP-seminarie in Vietnam benadrukt gedeelde klimaatambities en innovatie

Op 3 april 2025 vond in Ho Chi Minhstad een high-level seminarie plaats in het kader van het Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma (VIKAP), met als doel de klimaatsamenwerking tussen Vlaanderen en Vietnam te versterken. Het evenement werd georganiseerd door Flanders Investment & Trade (FIT) en het Vietnamese Institute of Meteorology, Hydrology and Climate Change (IMHEN), en viel samen met het staatsbezoek van België aan Vietnam. Met thema’s als klimaatfinanciering en internationale samenwerking hoog op de agenda, lag de nadruk op het gedeelde engagement voor duurzame ontwikkeling, investeringen in impactvolle projecten en langdurige samenwerking tussen beide regio’s.

Deze gedeelde ambitie kwam duidelijk tot uiting tijdens het seminarie, dat zo’n 80 Vlaamse en Vietnamese beleidsmakers, bedrijven en onderzoekers samenbracht. Het evenement toonde hoe technische expertise uit Vlaanderen en lokale knowhow in Vietnam elkaar versterken in de gezamenlijke aanpak van klimaatuitdagingen. In een open en constructieve sfeer deelden partners uit drie klimaatgerelateerde projecten, gesteund via VIKAP, hun geleerde lessen, succes­verhalen en innovatieve ideeën – een krachtig signaal dat internationale co-creatie het verschil maakt op weg naar een koolstofarme, klimaatbestendige toekomst.

Klimaatuitdagingen, innovatielandschap en partnerschappen

Vlaams minister Cieltje Van Achter herinnerde het publiek eraan dat klimaatverandering geen verre dreiging meer is maar een dagelijkse realiteit die gezamenlijke actie vraagt. Piet Demunter, waarnemend CEO van FIT, stelde VIKAPvoor. Hij benadrukte dat publiek-private samenwerking een hoeksteen vormt van het programma en dat proefprojecten daarbij een cruciale rol spelen, zowel voor het integreren van nieuwe technologieën als voor het opbouwen van duurzame partnerschappen tussen overheden en bedrijven. Vanuit Vietnamees perspectief bracht prof. Dr. Pham Thi Thanh Nga, directeur van het Vietnamese Instituut voor Meteorologie, Hydrologie en Klimaatverandering (IMHEN), een duidelijke oproep. Aan de hand van ontnuchterende statistieken over zeespiegelstijging en mogelijke bbp-verliezen van 3 tot 5 % tegen 2050, benadrukte zij het belang van internationale samenwerking en technologie om de doelstelling ‘klimaat neutraal voor 2050’ te realiseren.

Project pitches & dialoog: Vlaamse technologie in Vietnamese context

Onder leiding van Leen Govaerts (VITO) ontstond een levendige discussie over samenwerking tussen Vlaanderen en Vietnam, aan de hand van drie concrete VIKAP-klimaatprojecten:

  1. BENEO-Remy, Rikolto en CarbonFarm Technology rollen in de Mekongdelta een Sustainable Rice Platform (SRP)-model uit dat 30 % minder broeikasgassen uitstoot én het inkomen van de boeren verhoogt.
  2. HydroScan ontwikkelt in samenwerking met VITO een real-time voorspellings- en waarschuwingssysteem voor overstromingen voor centraal Vietnam, inclusief opleiding van lokale overheden.
  3. KYTOS introduceert een AI-gestuurde microbioom-toolbox waarmee garnalenkwekers zonder waterverversing kunnen telen en zo ziektes en klimaatschade beperken. Hiervoor werkt de Vlaamse startup samen met Vietnamese Can Tho University.

Na de projectvoorstellingen volgde een levendig debat met het publiek over opschaling, financiering en nood aan structurele kennisdeling.

Van belofte naar impact: wat brengt de toekomst?

De conclusie was duidelijk: Vlaamse-Vietnamese partnerschappen leveren tastbare klimaatwinst en vormen een stevige basis voor nieuwe initiatieven. Met bewezen modellen voor duurzame rijst, slim waterbeheer en klimaatbestendige aquacultuur versterken Vlaanderen en Vietnam hun samenwerking. Heel wat deelnemers gaven aan geïnspireerd te zijn door de gedeelde inzichten en nieuwe connecties, en toonden zich enthousiast om samen nieuwe projecten op te starten.

Ruben Props, CEO van KYTOS, blikt tevreden terug op zijn deelname: “Het was zonder twijfel een bijzonder positieve ervaring. Het evenement leidde tot nieuwe toepassingen en samenwerkingen buiten onze bestaande VIKAP-activiteiten (zoals in rijstteelt), en heeft tegelijk de zichtbaarheid van ons start-upbedrijf sterk vergroot bij een gericht publiek van Vlaamse en Vietnamese overheden en universiteiten.”


 

Foto's van het seminarie