Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik op de succesvolle lancering van het lerend netwerk  

Image
vlaanderen logo
Image
g-stic
Image
Learning network 6

Een mijlpaal in samenwerking voor klimaatactie 

Op 24 september 2024 werd het lerend netwerk van het Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma (VIKAP) gelanceerd. De eerste editie was meteen een groot succes. Meer dan 70 experts uit verschillende sectoren (NGO's, non-profitorganisaties, de privésector en onderzoeksinstellingen) kwamen samen om ideeën en inzichten te delen over de aanpak van klimaatverandering. 

Inspirerende keynotes en een boeiend panelgesprek 

De dag startte met interessante keynotes van Vicky Noens (Departement Omgeving) en Hanne Knaepen (ECDPM), die hun kennis en ervaring op het gebied van internationale klimaatfinanciering deelden.  

Vervolgens gaf Sofie van Waeyenberge (Enabel) een presentatie over risicobeheer binnen internationale projecten. Tijdens het aansluitende panelgesprek deelden Sofie De Jaeger (Rode Kruis-Vlaanderen), Tine Vanhee (Trias) en Walter Buydens (Turbulent Hydro) hun ervaringen met risicobeheer. Ze benadrukten dat verschillende soorten risico’s, zoals klimaat-, technische en adoptierisico’s elk een specifieke aanpak vereisen, afgestemd op de unieke uitdagingen van elk project. De diverse invalshoeken zorgden voor een waardevolle discussie. 

Van inzicht naar actie met interactieve themasessies 

Na de plenaire presentaties gingen de deelnemers met elkaar in gesprek tijdens interactieve sessies rond verschillende thema's:   

  • Koofstofkredieten en -markten: Samen met CO2logic en Climate Lab werd besproken hoe koolstofmarkten optimaal benut kunnen worden, met aandacht voor transparantie en effectiviteit.

  • Duurzame agrobosbouw: Lignaverda en BOS+ deelden best practices voor monitoring en implementatie om herbebossingsprojecten te versterken en koolstofopslag te maximaliseren.

  • Water-Energy-Food nexus: Experts van ORG, Permanent Modernity en VITO onderzochten hoe synergieën tussen water, energie en voedsel optimaal benut kunnen worden voor een duurzame toekomst.

  • Op de natuurgebaseerde oplossingen: Jan De Nul Group en VIVES hogeschool  presenteerden oplossingen die variëren van natuurbehoud en -herstel tot innovatieve stedelijke toepassingen.

  • Off-grid energiesystemen: Hydrobox en KU Leuven deelden inzichten over de voordelen en uitdagingen van hernieuwbare energie in rurale gebieden, met concrete voorbeelden uit Afrika en Azië.

  • Publiek-private partnerschappen: Antea Group Belgium en De Watergroep verkenden interessante modellen voor samenwerking tussen publieke en private actoren (PPP’s) en bespraken in welke contexten deze het meest effectief kunnen worden ingezet.

  • Samenwerking met lokale overheden: VVOB en BOSAQ bespraken de kansen en uitdagingen voor effectieve partnerschappen met lokale overheden in landen in het Globale Zuiden.

  • KMO’s in het Globale Zuiden: OVO en KYTOS deelden inspirerende praktijkvoorbeelden van Vlaamse en lokale KMO’s die met succes opereren in complexe en uitdagende internationale omgevingen. 

Tijdens deze sessies werden kennis, inzichten, ervaringen en praktische oplossingen uitgewisseld. De constructieve dialoog tussen de verschillende sectoren leidde tot waardevolle connecties en opende nieuwe mogelijkheden voor innovatie en samenwerking.  

Cruciale inzichten voor de toekomst 

Tijdens het lerend netwerk kwamen enkele belangrijke lessen naar voren: 

  • Sterke lokale partners zijn essentieel voor duurzame impact. Ze spelen een sleutelrol in het integreren van lokale kennis bij het ontwikkelen van oplossingen.

  • Een duidelijk beleidskader op nationaal en internationaal niveau is noodzakelijk om innovatie duurzaam te verankeren, maar dit ontbreekt vaak nog.

  • Data en monitoringtools zijn onmisbaar om impact te meten en valideren, maar er is behoefte aan meer kennis over implementatie en indicatoren. 

De kracht van samenwerking 

De lancering van het lerend netwerk heeft bewezen dat samenwerking tussen verschillende sectoren leidt tot innovatieve oplossingen. Het event markeert het begin van een langdurige dialoog, waarin klimaatuitdagingen en oplossingen verder worden uitgewerkt. In samenwerking met Departement Omgeving en Departement Buitenlandse Zaken zetten we in op een gezamenlijke aanpak om het klimaatlandschap te versterken.  

Bouw mee aan een klimaatbestendige toekomst 

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige sessies? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Samen maken we het verschil.  

Foto's van het lerend netwerk evenement