Versterking van de energiesector in Mozambique met de steun van het NDC Support Center
Mozambique in staat stellen om zijn eigen NDCs te monitoren en te rapporteren
Tijdens de 21ste COP in 2015 in Parijs kwamen 196 landen overeen om de opwarming van de aarde ruim onder de 2°C te houden. Tijdens de ondertekening van het akkoord werd het kader voor nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) opgesteld, een specifiek document waarin de klimaatdoelen en strategieën van de landen omschreven werden. Als onderdeel van hun inzet voor emissiereductie en klimaatadaptatie hebben de meeste Afrikaanse landen het Akkoord van Parijs geratificeerd en zijn ze bezig met de implementatie van hun NDC's.
Desondanks staan Afrikaanse landen, waaronder Mozambique, voor aanzienlijke uitdagingen bij het opstellen van deze NDC's door beperkte institutionele capaciteit en het noodzakelijke kader. Vaak wordt de voorbereiding van NDC's uitbesteed aan externe consultants, wat leidt tot misverstanden en onpraktische oplossingen die niet effectief worden aangepakt door de beperkte analytische capaciteit binnen de landen. Daarnaast vormt het gebrek aan betrouwbare data, essentieel voor een goed geïnformeerd beleid, een aanzienlijke belemmering.
De energiecapaciteit van Mozambique uitbreiden met het NDC Support Center
Op basis van de energiestatistieken van AFREC in 2021, nomineerde Mozambique 5 nieuwe nationale focuspunten en vroeg het officieel ondersteuning voor capaciteitsopbouw en het opzetten van een nationaal energie-informatiesysteem. Het NDC Support Center, een gezamenlijk initiatief van VITO, AFREC en CO2logic, heeft een sterke expertise in het creëren en onderhouden van energiedatabases en data-opslagplaatsen.
Met de steun van AFREC werd het NDC Support Center naar Mozambique uitgebreid in nauwe samenwerking met Enabel Mozambique, IRENA en Universidad Eduardo Mondlane.
Met de steun van het NDC Support Center is Mozambique aanzienlijk verbeterd in het verzamelen en rapporteren van energiegegevens en -statistieken. Deze gegevens zijn nu opgenomen in het African Energy Information System (AEIS), dat wordt gehost door AFREC, en dient als het officiële kanaal voor de verspreiding van relevante energiedata binnen de Afrikaanse Unie. Bovendien heeft het project de institutionele capaciteit binnen de ministeries en departementen die verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding van de NDC's aanzienlijk verbeterd, met een focus op energieplanning, de boekhouding van broeikasgasemissies en beleidsvorming.