Sustainable Rice Platform (SRP) standaard
Klimaatslim financieringsmechanisme om de rijstproductiviteit op peil te houden in Tanzania
Kleine boeren produceren 90% van de 2,2 miljoen ton rijst die jaarlijks in Tanzania wordt geteeld op boerderijen met een gemiddelde grootte van 1,3 hectare. De overheid van Tanzania wil de oppervlakte om rijst te telen en de rijstproductie verdubbelen tegen 2030.
Zonder duurzame en klimaatslimme praktijken voor de rijstteelt zal de uitstoot van broeikasgassen dan ook verdubbelen. Het vrijmaken van land voor rijstproductie zal ook leiden tot verlies aan biodiversiteit en meer concurrentie om water, vooral tijdens de korte regenseizoenen.
Kleine boeren moeten aangemoedigd worden om nieuwe, duurzame praktijken voor de rijstteelt toe te passen, maar een gebrek aan kennis en beperkte financiering weerhouden hen hiervan. Daarnaast zien de meeste financiële instellingen kleinschalige landbouw als een risico waardoor ze terughoudend zijn om hierin te investeren.
Duurzame praktijken voor de rijstteelt op basis van de Sustainable Rice Platform (SRP) standaard
Kennis en vaardigheden over duurzame en hulpbronnenefficiënte landbouwpraktijken op basis van de Sustainable Rice Platform (SRP) standaard zullen gedeeld worden met de publieke en private sector, landbouworganisaties en financiële instellingen.
Duurzame landbouwpraktijken zorgen voor lagere productiekosten en hogere opbrengsten waardoor wanbetalingspercentages van leningen tot een minimum herleid worden.
Er zal een klimaatslim financieringsmechanisme in samenwerking met de belangrijkste stakeholders in de rijstwaardeketen ontwikkeld worden. Dit zal getest worden met minimaal één financiële instelling die kleine rijstboeren in de regio Mbeya als klant hebben.
De resultaten zullen gebruikt worden om aan andere financiële instellingen aan te tonen dat het waard is om te investeren in boeren die duurzame landbouwpraktijken toepassen.
Door de financiering zullen boeren gestimuleerd worden om klimaatslimme en duurzame praktijken voor de rijstteelt toe te passen. Ze zullen ook apparatuur kunnen kopen zoals strobalenpersen en verpakkingsmachines voor rijst. Hierdoor kunnen residuen (stro en rijstschillen) verpakt en vervolgens verkocht worden in plaats te worden verbrand.
Ongeveer 1.750 boeren zullen trainingen krijgen over het gebruik van de SRP-standaard waardoor ze in staat zullen gesteld worden om over te stappen naar duurzame landbouwpraktijken. Het toepassen van waterefficiënte beheerpraktijken met goede praktijken voor strobeheer zal leiden tot een potentiële vermindering van 3.850 ton broeikasgasemissies.
Binnen 10 jaar zullen naar verwachting 250.000 boeren duurzame praktijken voor de rijstteelt toepassen die de uitstoot van broeikasgassen in de rijstsector in Tanzania met 550.000 ton zullen verminderen.