Strategieën voor klimaatadaptatie voor de kleinschalige visserij
Klimaatbestendigheid van vissersgemeenschappen versterken in Zuid-Afrika
Klimaatverandering belemmert de duurzaamheid van oceanen en het levensonderhoud van vissers aanzienlijk. Stijgende zeetemperaturen en oceaanverzuring verstoren mariene ecosystemen, wat de vispopulaties en hun leefgebieden aantast. Extreme weersomstandigheden verstoren visserijactiviteiten en beschadigen infrastructuur, wat de veiligheid en productiviteit van vissersgemeenschappen bedreigt. Hierdoor worden visvangsten beperkt, inkomens van vissers verminderd en wordt de voedselzekerheid ondermijnd. Sociaaleconomische ongelijkheden in Zuid-Afrika verergeren deze impact, vooral voor jongeren en vrouwen in de visserij. Daarnaast verhogen grootschalige bedrijven de druk op visvoorraden door overbevissing en wordt de biodiversiteit aangetast door het vissen op bedreigde soorten.
Ondanks deze uitdagingen biedt Zuid-Afrika ook kansen voor het ontwikkelen en implementeren van oplossingen. Het land is een broedplaats voor innovatie en technologische vooruitgang, gericht op het aanpakken van zowel sociale als economische problemen. Daarnaast pakt Zuid-Afrika deze uitdagingen ook aan via politieke maatregelen. Het beleid voor kleinschalige visserij (SSF-beleid) is ontworpen om kleinschalige visserijen te versterken en vereist dat vissers samenwerken in een legale collectieve vorm als vergunninghouders. De implementatie van dit beleid is in 2023 gestart. Dit biedt een unieke kans om de socio-economische transitie in de kleinschalige visserijsector te koppelen aan klimaatadaptatiestrategieën, zoals geformuleerd in het SSF-beleid.
Strategieën voor klimaatadaptatie door innovatieve voorspellingen en waarnemingen
CLIMARES versterkt de klimaatbestendigheid van de kleinschalige visserij in Zuid-Afrika door maritieme voorspellingen aan menselijke waarnemingen van klimaatgerelateerde veranderingen op zee te koppelen via het innovatieve platform Abalobi.
Abalobi biedt technologische hulpmiddelen aan kleinschalige vissers en verzamelt gegevens over wind, zeewatertemperatuur, algen, vangstregistratie en vistraceerbaarheid via een mobiele app. Deze informatie stelt vissers in staat veiliger en efficiënter te werken, waardoor gevaren en emissies worden verminderd en de biodiversiteit wordt hersteld.
Voices That Count zal het Abalobi-platform uitbreiden met een 'menselijk sensornetwerk (HSN)’, dat innovatieve indicatoren verzamelt op basis van menselijke ervaringen met klimaatverandering en klimaatadaptatie, wat leidt tot betere waarschuwingssystemen, diepgaandere kwetsbaarheidsanalyses en adaptatiestrategieën. Het gebruik van Abalobi zal actief gepromoot worden onder vissers langs de Zuid-Afrikaanse kust en ondersteund worden door capaciteitsopbouw voor vissers en overheidspersoneel.
Daarnaast zal een ‘community of practice’ opgericht worden, waarbij een interdisciplinair team fungeert als kritisch klankbord. Dit zorgt ervoor dat de integratie en interpretatie van de verzamelde data zo nauwkeurig mogelijk gebeurt.
Het hele proces wordt gedocumenteerd door HIVA-KULeuven door middel van etnografisch onderzoek, waarbij visuele collaboratieve methoden met vissersgemeenschappen centraal staan. Dit biedt diepgaand inzicht in klimaatadaptatie en het versterkingsproces. Deze kennis zal de implementatie van toekomstig overheidsbeleid en adaptatiestrategieën versterken.
Daarnaast wordt een ‘Digital roadshow’ georganiseerd waarin multidisciplinaire bijdragen van alle betrokkenen worden gebundeld en gedeeld met een breed nationaal en internationaal publiek.
Door de functionaliteit van het Abalobi-platform uit te breiden en maritieme data aan menselijke belevingsdata te koppelen, zullen vissersgemeenschappen nauwkeurige informatie kunnen verzamelen. Deze informatie helpt hen om gevaren en emissies te beperken en tegelijkertijd de biodiversiteit te herstellen. Zo kunnen ze effectieve strategieën ontwikkelen om hun levensonderhoud in de visserij klimaatbestendiger te maken.