Overslaan en naar de inhoud gaan

Socio-ecologische veerkracht in woestijngebieden versterken

 

Image
Socio-ecologische veerkracht in woestijngebieden versterken
Lopend project

Klimaatbestendigheid van boeren versterken in droge gebieden in Egypte

Egypte, lang beschouwd als een bakermat van landbouwproductiviteit dankzij de vruchtbare Nijldelta, staat voor een groeiende crisis op het gebied van water, voedsel en energie. De uitputting van waterbronnen en landbouwgrond door bevolkingsgroei en verstedelijking vormt een ernstig obstakel voor het handhaven van de landbouwproductie op het niveau dat nodig is om de bevolking te voeden.

Daarom zal de Egyptische regering het landbouwareaal uitbreiden met 2,5 miljoen hectare in de westelijke woestijn en op het Sinaï-schiereiland. Deze uitbreiding vereist innovatieve oplossingen om de kritieke problemen van waterschaarste en ecologische duurzaamheid aan te pakken, omdat beide gebieden volgens de normen van de FAO (Food and Agriculture Organization) onvruchtbaar zijn en beperkte zoet- en brakwaterbronnen hebben.

Om van deze ambitieuze landbouwuitbreiding een succes te maken en het milieu te beschermen, is een klimaatbestendig landbouwecosysteem met een hoog rendement nodig dat gebaseerd is op hernieuwbare energiebronnen. Hierdoor zal de socio-ecologische veerkracht van de lokale boerengemeenschappen bevorderd worden, terwijl de nadelige effecten van klimaatverandering worden beperkt.

Op een slimme manier omgaan met energie, water, landbouw en natuur

Op twee locaties worden innovatieve technologieën gedemonstreerd om slim om te gaan met energie, water, landbouw en natuur: de Moghra Oasis in Marsa Matrouh en Nuweiba in Zuid-Sinaï. Geavanceerde computermodellen, die rekening houden met verschillende factoren zoals het weer, de grond en de beschikbare technologieën, worden gebruikt om verschillende ontwerpen te bedenken en te berekenen. De lokale gemeenschappen worden actief betrokken bij het kiezen van de meest geschikte ontwerpen voor elke locatie.

Zonne- en waterzuiveringsinstallaties worden geïnstalleerd volgens het principe “Koop nu, betaal later”, waarbij zonne-energie gebruikt wordt om boeren van water te voorzien. Boeren betalen voor hun waterverbruik bij de verkoop van hun landbouwproducten, wat het economisch haalbaar maakt voor hen. In Caïro wordt een hub voor exploitatie en onderhoud opgezet om de efficiëntie en de levensduur van de installaties te garanderen.

Daarnaast worden klimaatbestendige landbouwtechnieken gedemonstreerd waardoor gewassen verbouwd kunnen worden die bestand zijn tegen minder regenval of meer zout in de grond en die weinig grondbewerking nodig hebben. Zonne-energie zal ingezet worden om de gewassen te beschermen tegen de wind en hitte. 

Verwachte resultaten

In samenwerking met de lokale gemeenschappen wordt een masterplan voor de lange termijn ontwikkeld. Dit plan is transformatief, holistisch van aard en kan opgeschaald worden.

Door het pionieren met en valideren van dergelijke schaalbare, door de gemeenschap geleide praktijken, biedt dit project een herhaalbare blauwdruk voor de regeneratie van woestijngebieden. Dit heeft het potentieel om ver buiten de grenzen van Egypte te reiken, met mogelijke toepassingen in meer dan 60% van de woestijngebieden in de wereld.

Projectcoördinator
ORG Urbanism & Architecture
Totaal budget
€ 4.445.000
Subsidie
€ 2.499.999
Startdatum
01/03/2024
Projecttype
Demonstratieproject

Meer weten over dit project?

Image
Sofia Saavedra Bruno

Sofia Saavedra Bruno

Complex Project Manager ORG Urbanism & Architecture
s.saavedrabruno@orgpermod.com