Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatief AI-netwerk voor klimaatresistente koffieteelt

 

Image
Participatief AI-netwerk voor klimaatresistente koffieteelt
Lopend project

Koffieteelt in Costa Rica onder druk door de klimaatverandering

Koffie is wereldwijd een belangrijke grondstof en essentieel voor de economie van Costa Rica. Duizenden kleine boeren zijn afhankelijk van de koffieteelt voor hun levensonderhoud. Na 200 jaar teelt is de hoogwaardige koffie die nu in Costa Rica wordt geproduceerd het resultaat van een ideale combinatie van koffievariëteiten die perfect zijn aangepast aan de bodem, het lokale microklimaat en de specifieke management- en verwerkingspraktijken.

Helaas wordt de koffieproductie in Costa Rica ernstig bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Extreme weersomstandigheden zoals onverwachte overstromingen, aardverschuivingen en bosbranden vormen een groot risico voor de koffieteelt, wat leidt tot inkomensonzekerheid. Bovendien neemt de ziektedruk van koffieroest toe, zelfs bij variëteiten die eerder resistent waren, wat de situatie verder verslechtert. De verminderde regenval en stijgende temperaturen dwingen boeren vaak om hun activiteiten in de huidige plantages te staken. Het verplaatsen van de koffieproductie naar hoger gelegen gebieden zou echter leiden tot ontbossing.

Hoewel de koffiesector relatief goed georganiseerd is en er verschillende officiële initiatieven en beleidsmaatregelen zijn, zorgen beperkte toegang tot kennis en gebrekkige communicatie voor managementpraktijken die vaak niet ecologisch en duurzaam zijn. Het is noodzakelijk om koffieboeren te ondersteunen met de juiste kennis en middelen waardoor ze zich kunnen aanpassen aan de klimaatverandering en duurzame landbouwpraktijken omarmen, wat essentieel is voor het behoud van de koffieproductie in Costa Rica.

Innovatie in de koffieproductieketen met de CRCAFE-app

Dit project bouwt voort op het succes van de CRCAFE-app, ontwikkeld door ICAFE in Costa Rica tijdens de COVID-pandemie, om alle actoren in de koffieproductieketen (producenten, verzamelaars, branders, exporteurs) te ondersteunen bij het registreren en uitwisselen van cruciale productiedata.

De veerkracht van koffieproductiesystemen zal versterkt worden door verbeterde koffievariëteiten en geavanceerde gegevensverzameling en -evaluatie. Met kunstmatige intelligentie wordt een efficiënt communicatiesysteem gecreëerd dat koffieproducenten zal voorzien van real-time klimatologische voorspellingsmodellen, afgestemd op hun specifieke koffiesoorten en -praktijken. Door de CRCAFE-app en -website te vernieuwen en uit te breiden, wordt de gegevensverzameling en -analyse gestroomlijnd, wat leidt tot betere aanbevelingen voor koffieboeren en verhoogde economische en sociale stabiliteit.

Er zal samengewerkt worden met boeren, voorlichtingsexperts en andere actoren in de waardeketen om de nieuwe toepassingen van CRCAFE te ontwerpen en implementeren. De functionaliteiten worden gedemonstreerd in demoboerderijen in zeven regio’s met verschillend microklimaat. De implementatie van AI-LLM-systemen (Artificiële Intelligentie en Large Language Models) zal de mogelijkheid bieden om vakkennis vast te leggen in een zelflerend systeem, waarbij aanbevelingen evolueren met toekomstige ontwikkelingen.

Verwachte resultaten

Via de vernieuwde CRCAFE-app krijgen koffieboeren gepersonaliseerd advies over managementpraktijken en koffievariëteiten, afgestemd op lokale en toekomstige klimaatvoorspellingen. Hierdoor wordt de toepassing van duurzame landbouwmethoden zoals biologische teelt en gewasdiversificatie bevorderd.

Door milieuvriendelijke en duurzame beheerpraktijken te bevorderen, zoals herbebossing voor schaduwkoffie en goed waterbeheer, zal er voldaan worden aan duurzaamheidscertificeringen en wordt de koffiesector ondersteund bij het aanpassen van hun productieketens aan (inter)nationaal klimaatactiebeleid.

Projectcoördinator
ILVO
Totaal budget
€607.632,98
Subsidie
€499.657,58
Startdatum
01/09/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Wil je meer weten over dit project?

Image
Foto Tom Ruttink

Tom Ruttink

Senior wetenschapper Genomics, ILVO
tom.ruttink@ilvo.vlaanderen.be