Overslaan en naar de inhoud gaan

Modulair energiesysteem op basis van waterkrachtturbines en zonnepanelen

Image
Turbulent_modulair-energiesysteem-met-waterkrachtcentrales-en-zonnepanelen
Lopend project

Groene energie opwekken in de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika

In de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika, zoals elders in Afrika, wordt elektriciteit voornamelijk opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen. De lokale energieleverancier ESKOM gebruikt hiervoor voornamelijk steenkool, wat zorgt voor hoge CO2-emissies.

Daarnaast is er in Zuid-Afrika een energiecrisis, waarbij een load-shedding systeem wordt toegepast. Dit betekent dat er dagelijks langdurige periodes van nationale stroomonderbrekingen zijn, waardoor er vaak slechts 12 uur per dag elektriciteit beschikbaar is.

De onbetrouwbare elektriciteitsvoorziening belemmert de economische ontwikkeling van KwaZulu-Natal. Het is een belangrijk agrarisch gebied dat een groot aantal gewassen produceert voor zowel de lokale markt als de export, wat bijdraagt aan de voedselzekerheid in Afrika. De landbouw is afhankelijk van irrigatiesystemen die worden aangedreven door pompen. Maar door de constante stroomonderbrekingen als gevolg van load-shedding moeten boeren dieselgeneratoren gebruiken, wat leidt tot hoge CO2-uitstoot.

Continue groene stroomvoorziening voor irrigatiepompen

Op twee verschillende locaties wordt een modulair systeem geïmplementeerd dat zowel on-grid als off-grid 24/7 elektriciteit opwekt door gebruik te maken van waterkracht bij laag verval in rivieren. In één van de sites worden er ook zonnepanelen geïntegreerd met de turbines voor een hybride energie-oplossing.

Deze duurzame energie zal worden geïnjecteerd op het nationale elektriciteitsnet van ESKOM om irrigatiepompen van stroom te voorzien. Het overschot van de groene energie wordt terug geïnjecteerd op het net. Door de injectie van de overschotten wordt de stabiliteit van het nationale net verhoogd.

Om ervoor te zorgen dat de irrigatiepompen ook van stroom worden voorzien wanneer het nationale net wordt afgeschakeld door ESKOM, wordt er een picogrid geïnstalleerd. Dit picogrid zal de belangrijkste pompen van elektriciteit voorzien.

Verwachte resultaten

Bij twee lokale boeren worden drie waterkrachtturbines met en zonder zonnepanelen geïnstalleerd. Hierdoor zal jaarlijks 955 ton CO2-uitstoot bespaard worden.

Er zal in totaal 90 kW geplaatst worden in de Mzimkhulu rivier om de irrigatiepompen van citrus-, tarwe-, aardappelen- en maisgewassen continu van groene elektriciteit te voorzien.

Projectcoördinator
Turbulent
Totaal budget
€1.065.750,00
Subsidie
€567.378,00
Startdatum
01/02/2024
Projecttype
Demonstratieproject

Meer weten over dit project?

Image
Pasfoto

Imane Benamar

Commercieel Directeur Turbulent
imane.benamar@turbulent.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?