Lerende gemeenschap oprichten om kennis over klimaatbestendige maatregelen te vergroten
Klimaatverandering en landbouwuitdagingen in Burundi
Door de klimaatverandering heeft Burundi te kampen met stijgende temperaturen en onregelmatige regenval waarbij periodes van hevige regen worden afgewisseld met langere droogteperiodes. De hoge bevolkingsdruk legt een enorme druk op het land aangezien het overgrote deel van de bevolking leeft van landbouw. De landbouwopbrengsten zijn beperkt door de afname van de vruchtbaarheid van de bodem door erosie en ongeschikte landbouwtechnieken.
De impact van klimaatverandering in Burundi wordt vergroot door het gebrek aan juiste informatie en kennis over klimaatadaptatie, evenals door uitdagingen bij het implementeren van een klimaatbestendig landbouwbeleid.
Onderzoek naar de effectiviteit van klimaatbestendige maatregelen
Klassieke maatregelen voor klimaatbestendigheid zijn onder andere bodembescherming, herbebossing, beschermingszones van waterbronnen, bufferzones naast rivieren, bescherming van moerassen, energiezuinige houtvuren en verbetering van de toegang tot drinkwater en water voor landbouw. Sommige ingrepen kunnen echter het evenwicht tussen ecosysteemdiensten verstoren. De inrichting van moerassen voor landbouwproductie kan bijvoorbeeld botsen met hun rol in koolstofopslag, waterretentie en biodiversiteit. Daarnaast blijkt dat gekende maatregelen zoals anti-erosieheggen en greppels, ondanks langdurige promotie, vaak niet geïntegreerd raken in de dagelijkse praktijken van lokale gemeenschappen.
In dit project worden twee belangrijke vraagstukken onderzocht: 1) Hoe effectief en duurzaam zijn de klassieke maatregelen in Burundi in relatie tot klimaatverandering? 2) Waarom worden sommige maatregelen vooral via projecten geïmplementeerd en niet spontaan toegepast door de gemeenschappen die het meest te lijden hebben onder klimaatverandering? Acht organisaties, waaronder de Vlaamse ngo Join For Water, zes Burundese ngo's en de universiteit van Burundi, werken samen met lokale gemeenschappen en overheden om deze vragen te beantwoorden via documentanalyse en veldonderzoek in vier provincies (Bubanza, Bujumbura Rural, Gitega en Kirundo).
De conclusies van dit onderzoek zullen worden gebruikt om lessen uit te trekken en basisvaardigheden te versterken. Deze inzichten zullen gedeeld worden op verschillende niveaus. Eerst en vooral met de betrokken gemeenschappen en lokale overheden waarbij hun kennis versterkt wordt via workshops en seminaries. De belangrijkste conclusies en aanbevelingen worden ook samengevat in een pleitnota, die besproken zal worden met relevante ministeries. Daarnaast zullen de bevindingen ook gedeeld en besproken worden met andere actoren van internationale samenwerking, zowel in Burundi als met partnerlanden en in Vlaanderen. Op deze manier wordt er een lerende gemeenschap opgericht die gericht is op het vergroten van kennis en het toepassen van klimaatbestendige maatregelen.