Overslaan en naar de inhoud gaan

Koffieproductie met duurzame land- en bosbouwsystemen 

 

Image
koffieproductie-met-duurzame-land--en-bosbouwsystemen
Afgelopen project

Meer koffie en minder CO2

Kleine koffieproducenten in Peru worden sterk getroffen door de effecten van klimaatverandering. Periodes met zware regenval en langdurige droogte versnellen de achteruitgang van de bodem en veroorzaken plagen en ziektes. Hieronder lijden de oogsten. In Peru is koffie het belangrijkste exportproduct van de landbouw. Meer dan 225.000 kleine boerenfamilies zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van koffie.

Wanhopige maatregelen van boeren, zoals het uitbreiden van de landbouwgrens naar grotere hoogtes en het overschakelen op illegale cocateelt, leiden tot verdere ontbossing, bodemaantasting, uitputting van waterbronnen, verlies van biodiversiteit en verhoogde uitstoot van broeikasgassen.

De toekomst van koolstofneutrale koffie

De wereldvraag naar koffie blijft stijgen. Maar in tegenstelling tot de huidige problematische landbouwpraktijken in Peru, wil de koffiemarkt echter producten met een kleinere ecologische voetafdruk. Dit is mogelijk als koffieboeren duurzame land- en bosbouwsystemen toepassen. In combinatie met milieuvriendelijke praktijken resulteert dit in koolstofneutrale koffie.  

Er werden inspanningen geleverd om de overheden aan te moedigen om duurzame land- en bosbouwsystemen in te voeren. Ook dienden de duurzaamheidsnormen nageleefd te worden. Daarnaast was het van belang dat certificeringen verkregen werden voor praktijken zoals biologische productie, afvalbeheer, waterbeheer, bodembeheer, biodiversiteit, enz. 

Resultaten en impact van het project

In Ecuador en Peru werden 89 koffieproducenten en technici opgeleid om technische ondersteuning en begeleiding te bieden bij onder andere de levenscyclusbenadering en duurzame bosbouwsystemen, met als doel de ecologische voetafdruk van de koffieketen te verkleinen. De Farmer Field Schools en het trainingsprogramma werden gevalideerd door de Pontificia Universidad Católica del Perú, die de deelnemers in Peru ook certificieerde, en de Escuela Superior Politécnica del Litoral. Er werd ook een gids gemaakt voor het ontwerpen en implementeren van bosbouwsystemen.    

Er werd ook een baanbrekende analyse uitgevoerd van de kwetsbaarheden en mechanismen voor broeikasgasreductie en koolstofvastlegging in de koffieketen van Ecuador. In Peru, in het kader van het Cajamarca Coffee Multistakeholder Platform, ontwikkelden de National Service of Protected Natural Areas, Cajamarca’s regionale overheid en de Red Técnica del Norte coöperatie een regionale roadmap voor koolstofneutrale koffie.  
 

Meer info >

Totaal budget
€236.433
Subsidie
€199.881
Einddatum
31/12/2023
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?