Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatslimme landbouw voor een CO2-neutrale cacaowaardeketen

Image
Increasing the adaptation and mitigation potential of cocoa farmers in Bundibugyo in Uganda
Afgelopen project

Versterking van het adaptatie- en mitigatiepotentieel van cacaoboeren in Bundibugyo in Uganda

Klimaatverandering vormt een van de grootste bedreigingen voor duurzame ontwikkeling in Uganda en voor de strijd tegen armoede. Het land wordt geconfronteerd met steeds extremer weer, dat de bestaansmiddelen van miljoenen mensen onder druk zet.

Een voorbeeld hiervan is het district Bundibugyo in de regio Rwenzori in West-Uganda, waar cacao wordt verbouwd. Maar de gevolgen van langdurige hevige regenval, aardverschuivingen, overstromingen, en periodes van extreme droogte bedreigen de cacaoproductie. Deze omstandigheden resulteren in een verslechterde bodemkwaliteit, minder vegetatie en vervuiling.

Naar een klimaatvriendelijke en klimaatbestendige cacaoproductie

Om cacaoboeren beter te wapenen tegen de impact van klimaatverandering, werkte Trias aan een veerkrachtige en CO2-neutrale cacaowaardeketen. Met de "Building Resilience Toolbox", ontwikkeld door de AgriCord Alliantie, identificeerden boeren de belangrijkste klimaatrisico’s en oplossingen. Hierbij maakten zij gebruik van bosbouwtechnieken om aardverschuivingen en overstromingen te voorkomen.

Daarnaast trainde het adviesbureau Zoto cacaoboeren in klimaatslimme landbouwtechnieken. Dit droeg bij aan een duurzamere cacaoproductie die beter bestand was tegen de effecten van klimaatverandering.

Resultaten en impact van het project

Het project heeft het leven van 450 cacaoboeren en hun gemeenschappen in de subdistricten Sindila en Ntotoro in het Bundibugyo-district ingrijpend veranderd. Door de institutionele capaciteiten van de Bwamba Cooperative Union (BCU) te versterken met behulp van de “Building Resilience Toolbox”, werden lokale boeren beter uitgerust om klimaatveranderingsrisico’s effectief aan te pakken.

Meer dan 5.400 schaduwbomen werden geplant en 300 boeren implementeerden klimaatslimme landbouwpraktijken zoals snoeien, greppelaanleg en agroforestry. Deze aanpak leidde tot hogere cacaoproductie en verbeterde kwaliteit, waardoor boeren toegang kregen tot internationale specialiteitenmarkten.

In samenwerking met het district Bundibugyo werd grond toegewezen voor een geplande cacaofabriek, wat de zichtbaarheid en impact van BCU vergrootte. Het project heeft dus niet alleen bijgedragen aan betere levensomstandigheden en een verhoogde veerkracht, maar heeft BCU ook gepositioneerd als een voorbeeld voor duurzame cacaoteelt.

Projectcoördinator
TRIAS
Totaal budget
€230.000
Subsidie
€200.000
Einddatum
30/06/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?