Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatslimme landbouw voor een CO2-neutrale cacaowaardeketen

Image
Increasing the adaptation and mitigation potential of cocoa farmers in Bundibugyo in Uganda
Lopend project

Versterking van het adaptatie- en mitigatiepotentieel van cacaoboeren in Bundibugyo in Uganda

Klimaatverandering is één van de grootste bedreigingen voor de duurzame ontwikkeling van Uganda en zijn inspanningen om een ​​einde te maken aan de armoede. In de afgelopen jaren heeft Uganda te maken gehad met steeds ongunstigere weerpatronen die het levensonderhoud van de bevolking ernstig hebben aangetast.

Een voorbeeld hiervan is het district Bundibugyo in de regio Rwenzori in West-Uganda, waar cacao wordt verbouwd. Langdurige periodes van hevige regenval hebben geleid tot aardverschuivingen en overstromingen, terwijl kortere regenperiodes geleid hebben tot hoge temperaturen en langdurige droogte. De gevolgen hiervan zijn verminderde vegetatiebedekking, vervuiling en een slechte bodemkwaliteit met ernstige gevolgen voor de cacaoproductie.

Klimaatvriendelijke en klimaatbestendige cacaoproductie in Uganda

In dit project gaat Trias de cacaoboeren weerbaarder maken tegen de effecten van klimaatverandering, door gebruik te maken van de “Building Resilience toolbox”, die ontwikkeld is door de AgriCord Alliantie. Met deze toolbox kunnen cacaoboeren de belangrijkste klimaatrisico's en mogelijke oplossingen identificeren, zoals bosbouwtechnieken om aardverschuivingen, overstromingen en wateroverlast aan te pakken. Het adviesbureau Zoto gaat boeren trainen in het gebruik van verschillende klimaatslimme landbouwtechnieken, met als doel een CO2-neutrale cacaoproductie.

Verwachte resultaten

Minstens 300 cacaoboeren in Bundibugyo in Ugandaworden getraind in klimaatslimme landbouw om de cacaowaardeketen CO2-neutraal te maken en zich via de “Building Resilience toolbox” aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Best practices zullen via het AgriCord Alliantienetwerk verspreid worden waardoor andere boeren aangemoedigd worden om een gelijkaardig pad te volgen. De resultaten zullen verspreid worden onder investeerders en financiële partners om hen te overtuigen om in soortgelijke projecten te investeren.

Projectcoördinator
TRIAS
Totaal budget
€230.000
Subsidie
€200.000
Startdatum
01/07/2022
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Meer weten over dit project?

De Vlaamse Regering heeft in 2021 in het kader van internationale klimaatfinanciering het G-STIC Klimaatactieprogramma gelanceerd. Dit subsidieprogramma ondersteunt ontwikkelingslanden in de strijd tegen klimaatverandering waarbij een Vlaamse organisatie de lead neemt.

Image
Ilke Geleyn

Ilke Geleyn

Programme Manager G-STIC
info@klimaatactieprogramma.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?