Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatbestendigheid van vissersgemeenschappen versterken

Image
RKVI_Klimaatbestendigheid van vissersgemeenschappen versterken in Mozambique
Lopend project

Gemeenschappen opleiden in duurzame vispraktijken in Mozambique

Mozambique, vooral de kustprovincie Inhambane, wordt geteisterd door extreme weersomstandigheden, waaronder droogtes, overstromingen en cyclonen, wat resulteert in humanitaire crises. Deze gebeurtenissen leiden tot ernstige schade aan infrastructuur, levensonderhoud en ontheemding van de bevolking.

Deze klimaatgerelateerde rampen vormen een ernstige bedreiging voor de plattelandsbevolking van Inhambane. Een gebrek aan duidelijke rampenplannen, armoede, ontoereikende communicatiemiddelen zoals Early Warning Systems en een tekort aan opgeleide vrijwilligers in rampenbeheer, maken de bevolking kwetsbaar voor directe effecten van rampen.

Ambachtelijke visserij is essentieel voor het levensonderhoud langs de kust van Inhambane, maar schadelijke vispraktijken en cyclische klimatologische gebeurtenissen veroorzaken schade aan essentiële mariene ecosystemen zoals zeegras, koraalriffen en mangroven. Dit leidt tot een afname van de visvangst waardoor de voedselzekerheid bedreigd wordt.

Duidelijke rampenplannen bestendigen en voedselzekerheid vergroten

Local Committees for Disaster Risk Management (LCDRM) worden opgericht en getraind om waarschuwingen te verspreiden en humanitaire operaties te organiseren bij rampen. Ze ontvangen noodvoorbereidingspakketten en worden getraind in het gebruik van EHBO-kits, brancards, megafoons, enz. Vissersgemeenschappen zullen opgeleid worden in een nieuwe eerstehulpopleiding die speciaal aangepast wordt aan de noden van de bevolking aan de kust, namelijk de First Aid for Aquatic Rescue Module (FAAR).

Early Warning Systems worden geïmplementeerd om informatiestromen in twee richtingen mogelijk te maken tussen lokale overheden en gemeenschappen. De Lokale Comités voor Rampenrisicobeheer (LCDRM's) worden getraind in het interpreteren van vroegtijdige waarschuwingsberichten en het rapporteren na een ramp.

Boerenclubs worden opgericht en getraind in duurzame landbouwtechnologieën, zoals het identificeren van vruchtbare grond, het gebruik van organische compost en pesticiden en irrigatietechnieken, om de landbouwproductiviteit te verhogen. Vissersgemeenschappen worden opgeleid om goede praktijken te bevorderen voor het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen binnen de gemeenschappen.

Verwachte resultaten

Er zullen vier Lokale Comités voor Rampenrisicobeheer (LCDRM) opgericht worden waarbij 21 gemeenschapsleden per comité getraind worden, die ondersteund worden door de gemeenschapsleiders.

Daarnaast worden 4 boerenclubs opgericht die ongeveer uit 25 boeren per club bestaan. Zij zullen op maat gemaakte landbouwtrainingen, gereedschappen en zaden ontvangen. Hiermee wordt de landbouwproductiviteit van de gemeenschappen verhoogd waardoor de voedselzekerheid vergroot wordt.  

Projectcoördinator
Rode Kruis Vlaanderen Internationaal
Totaal budget
€ 595.224,00
Subsidie
€ 500.000,00
Startdatum
01/03/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Meer weten over dit project?

Image
Stephan Claes

Stephan Claes

Project Manager Mozambique Rode Kruis-Vlaanderen Internationaal
stephan.claes@rodekruis.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?