Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatbestendigheid van cacao- en vanilleboeren versterken

Image
Zoto_klimaatbestendigheid-van-cacao--en-vanilleboeren-versterken
Lopend project

Duurzame landbouwpraktijken voor coöperatieven in de cacao- en vanilleteelt in het district Bundibugyo in Uganda

Momenteel is Bundibugyo verantwoordelijk voor maar liefst 85% van de cacaoproductie in Uganda. Buitenlandse markten hebben meer en meer interesse in de cacao van Uganda door de gunstige klimaat- en bodemomstandigheden voor cacaoteelt en de lage productiekosten. Bundibugyo is niet alleen ideaal voor cacao, maar ook voor vanille, waarvan de wereldwijde vraag ook toeneemt.

Klimaatverandering bedreigt echter de ecosystemen en hulpbronnen, wat resulteert in vegetatieverlies, vervuiling en bodemdegradatie. Dit heeft negatieve gevolgen voor de landbouw, gezondheid en levensonderhoud. Ongelijke neerslagpatronen als gevolg van klimaatverandering verstoren de landbouw en veroorzaken extreme weersomstandigheden zoals overstromingen en lange periodes van droogte.

De kleinschalige cacao- en vanilleboeren ondervinden niet alleen de gevolgen van klimaatverandering, maar dragen ook bij aan dit probleem door niet-duurzame landbouwpraktijken die leiden tot toenemende ontbossing en een grotere kwetsbaarheid voor de effecten van klimaatverandering. Daarnaast hebben de boeren ook beperkte toegang tot lucratieve markten. 

Herstel van een boscorridor

Via modelakkers wordt ingezet op duurzame landbouwpraktijken voor cacao- en vanilleteelt. Deze akkers zullen de verschillende effecten van lage, gemiddelde en hoge bosbedekking op de productie van vanille en cacao aantonen, zodat boeren de juiste aanplanting kunnen kiezen voor een optimale verhouding tussen productiviteit en biodiversiteit.

De boeren zullen ook ondersteund worden bij het aanplanten en duurzaam beheren van een natuurlijke boscorridor tussen twee nationale parken. Om de bosbedekking op akkers te herstellen, worden passende inheemse schaduwbomen geïdentificeerd, geëvalueerd en verdeeld onder de boeren. Er zullen ook boomkwekerijen opgezet worden om de gewenste soorten te vermeerderen.

Daarnaast zullen de ondernemers- en managementvaardigheden van boeren versterkt worden zodat ze op een duurzame manier winst kunnen maken. Om boerderijen klimaatbestendiger te maken, is toegang tot investeringskapitaal en op maat gemaakte verzekeringsproducten essentieel. Het project zal ook aandacht besteden aan de organisatieversterking en institutionalisering van klimaataanpassingspraktijken voor de boerencoöperatieven.

Verwachte resultaten

Vijf boerencoöperaties in Bundibugyo worden ondersteund om op een milieuvriendelijke en economisch duurzame manier cacao en vanille te produceren. De boeren zullen getraind worden in klimaatslimme productietechnieken en oogstverwerking. Met behulp van de Building Resilience-tool zullen ze een beter zicht krijgen op hun klimaatkwetsbaarheid en de meest geschikte aanpassings- en mitigatiemaatregelen selecteren en implementeren.

Er zullen “groene” financieringsproducten (leningen en landbouwverzekeringen) op maat gemaakt worden voor cacao- en vanillebedrijven. 

Projectcoördinator
ZOTO
Totaal budget
€ 588.236,00
Subsidie
€ 500.000,00
Startdatum
01/03/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Meer weten over dit project?

Image
Zoi Papalexandratou

Zoi Papalexandratou

Lead Cocoa Advisor ZOTO
zop@zoto.be