Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatbestendige bonen telen en bewaren

Image
Plantentuin-meise_klimaatbestendige-bonen-telen-en-bewaren
Lopend project

Peulvruchten om het hoofd te bieden aan klimaatverandering in Burundi

In Burundi woont slechts 13,4% van de bevolking in stedelijke gebieden en is de economie voornamelijk gebaseerd op regenafhankelijke landbouw. De typische Burundese maaltijd bestaat uit zoete aardappelen, maïs, rijst, bonen en erwten. Vanwege de kosten wordt vlees slechts enkele keren per maand gegeten, waardoor de bevolking sterk afhankelijk is van peulvruchten als belangrijke eiwitbron.

De regio herbergt een rijke biodiversiteit die steeds meer bedreigd wordt door ontbossing voor landbouwdoeleinden. Bodemdegradatie en klimaatverandering vormen een bedreiging voor de landbouwproductie. Veranderingen in regenvalpatronen leiden tot kortere regenseizoenen en meer frequente droogteperiodes, wat vooral schadelijk is voor gewassen die gevoelig zijn voor schimmelziekten zoals maïs, bonen en zoete aardappelen.

Veel boeren in Burundi bevinden zich in een neerwaartse spiraal van uitgeputte bodems en financiële problemen. Peulvruchten zijn essentieel om de effecten van klimaatverandering en bevolkingsgroei te verzachten omdat ze een hoog eiwitgehalte hebben en kunnen groeien in voedingsarme omgevingen. De genetische diversiteit van wilde en gecultiveerde peulvruchten is cruciaal om het hoofd te bieden aan het toekomstige veranderende klimaat en de toenemende vraag naar voedsel.

Lokale capaciteiten versterken voor klimaatbestendig zaad van peulvruchten

Boeren, onderzoekers en studenten zullen getraind worden in het verzamelen, identificeren en opslaan van zaad van verschillende peulvruchten. De klimaatbestendigheid van deze zaden wordt getest via veld- en laboratoriumtesten. Er worden experimenten opgezet op verschillende locaties om de prestaties van verschillende peulvruchten onder verschillende klimaatomstandigheden te evalueren.

Op basis van de resultaten worden 15 klimaatbestendige variëteiten geïdentificeerd en verspreid naar lokale zaadvermeerderaars, die zullen worden opgeleid in goede productie- en marketingpraktijken. Zo kunnen boeren toegang krijgen tot hoogwaardige zaden die zijn aangepast aan hun behoeften en teeltsystemen.

Om de introductie van deze nieuwe variëteiten te vergemakkelijken, zullen lokale gebruikers geïnformeerd worden over het gebruik ervan, inclusief kookdemonstraties om de smaak te testen en bereidingswijzen te laten zien. Daarnaast zullen boeren getraind worden in het succesvol telen van deze variëteiten.

Verwachte resultaten

Tien klimaatbestendige variëteiten worden verdeeld naar 30 zaadvermeerderaars met voldoende zaden voor distributie aan boeren. Zaden geoogst door vermeerderaars zullen verdeeld worden naar meer dan 100 boeren en er zal een systeem van constante evaluatie en verbetering van zaadgoed in de toekomst opgezet worden.

Projectcoördinator
Agentschap Plantentuin Meise
Totaal budget
€ 579.192,82
Subsidie
€ 486.537,54
Startdatum
01/03/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Meer weten over dit project?

Image
Filip Vandelook

Filip Vandelook

Directeur Onderzoek Agentschap Plantentuin Meise
filip.vandelook@plantentuinmeise.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?