Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatadaptieve drinkwatervoorziening en waterbeheer

Image
Klimaatadaptieve drinkwatervoorziening en waterbeheer
Lopend project

Toegang tot schoon drinkwater in de regio Pasto in Colombia

Colombia, het op drie na grootste land van Zuid-Amerika, telt 52 miljoen inwoners waarvan 81% in stedelijke gebieden woont. Toch hebben meer dan een miljoen Colombianen geen toegang tot schoon en veilig drinkwater, wat een ernstig probleem is voor de volksgezondheid.  

In de voorstedelijke regio Pasto, waar 400.000 mensen wonen, is de situatie bijzonder zorgwekkend. Meer dan 70% van de gemeenschappen in deze regio is afhankelijk van verontreinigd drinkwater, waarbij 57% een verhoogd risico loopt op ernstige gezondheidsproblemen. 

De belangrijkste verontreinigingen zijn ijzer, mangaan, aluminium en ammonium, waarvan de concentraties door de klimaatverandering toenemen. Hevige regenval, aardverschuivingen en overstromingen zorgen voor een toename van metalen in het water. Daarnaast veroorzaken de afvoer van rioolwater en meststoffen uit landbouwgronden extra vervuiling. 

Koolstofneutrale, gedecentraliseerde drinkwaterinstallaties met de Q-Drop-technologie

Om de drinkwaterproblematiek in Pasto aan te pakken, worden verschillende gemeenschappen uitgerust met innovatieve, klimaatbestendige drinkwaterinstallaties, die gebruikmaken van zowel zonne-energie als het lokale elektriciteitsnet. Met de innovatie Q-Drop-technologie van BOSAQ wordt lokaal rivierwater gebruikt om veilig en schoon drinkwater te produceren. Deze technologie combineert geavanceerde filtratie om verontreinigingen zoals ijzer, mangaan, aluminium en ammonium te verwijderen met innovatieve desinfectietechnieken. Dankzij de hybride werking van de installatie is het ook mogelijk om buiten de zonne-uren drinkwater te produceren. 

Naast de technische oplossingen speelt bewustwording ook een cruciale rol. Via educatieve programma’s, workshops en train-de-trainer-methodieken van HOWEST leren de inwoners verantwoord om te gaan met water en afvalwaterbeheer. Extra aandacht wordt gegeven aan meisjes en vrouwen, met nadruk op hygiëne en sociale gelijkheid. Daarnaast zal VITO in samenspraak met lokale en regionale stakeholders scenarioanalyses uitvoeren van decentraal waterbeheer en energiediensten die technische opties verkennen om plattelandsgemeenschappen klimaatbestendiger te maken. 

Verwachte resultaten

Negen voorstedelijke gemeenschappen in Pasto (ongeveer 10.400 inwoners) krijgen toegang tot veilig en schoon drinkwater dankzij de innovatieve Q-Drop-installaties op zonne-energie. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot jaarlijks met 261 ton verminderd ten opzichte van systemen die volledig aan het elektriciteitsnet gekoppeld zijn. 

Het project levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering door het gebruik van hernieuwbare energie, maar speelt ook een cruciale rol in het verbeteren van de volksgezondheid door de beschikbaarheid van schoon drinkwater te garanderen. 

Projectcoördinator
BOSAQ
Totaal budget
€3.460.000
Subsidie
€2.000.000
Startdatum
28/02/2025
Projecttype
Demonstratieproject

Wil je meer weten over dit project? 

Image
Jacob Bossaer

Jacob Bossaer

CEO BOSAQ
jacob.bossaer@bosaq.com