Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatadaptatie plannen via milieumonitoring

Image
Planning van klimaatadaptatie via milieumonitoring
Lopend project

Klimaatrobuust waterbeheer in het Tanganyikameer en het Kivumeer, Oost- Afrika

Met 18% van het beschikbare zoetwatervolume in de wereld is het stroomgebied van de meren Tanganyika en Kivu van mondiaal belang en een bron van sociaal- economisch welzijn voor meer dan 12 miljoen mensen. Dit stroomgebied voorziet in drinkwater, ondersteunt industriële en agrarische ontwikkeling, herbergt een van 's werelds grootste visbestanden en is één van de rijkste biodiversiteitsgebieden ter wereld. Het dient ook als belangrijke transportroute en biedt kansen voor regionale handel en investeringen over de grenzen heen.

In 2017 werd het Tanganyikameer uitgeroepen tot "meest bedreigde meer van het jaar" vanwege de vele uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd als gevolg van de bevolkingsgroei en armoede. De arme bevolking is genoodzaakt natuurlijke hulpbronnen te exploiteren voor hun levensonderhoud. Overexploitatie van de visbestanden, niet duurzame landbouwpraktijken, ontbossing, invasieve soorten, vervuiling en de gevolgen van klimaatverandering bedreigen de biodiversiteit en het ecosysteem van het Tanganyikameer.

De Lake Tanganyika Authority werkt aan strategische actieplannen, maar heeft nood aan een performant instrument dat toelaat informatie te delen tussen de verschillende regio’s en landen om hun taak effectief uit te voeren: een online milieumonitoringsplatform.

Transnationaal milieumonitoringsplatform voor klimaatadaptieve maatregelen

Een operationeel transnationaal milieumonitoringsysteem voor de Tanganyika- en Kivumeren is noodzakelijk om klimaatadaptieve maatregelen te kunnen nemen en om de waterkwaliteit te verzekeren, alsook de ecosysteemdiensten die geleverd worden door het Tanganyika meer, die van essentieel belang zijn voor de 12 miljoen mensen die rechtstreeks van deze waterbronnen afhankelijk zijn, en dus ook bedreigd zijn door de impact van de klimaatverandering.

In een eerste stap wordt verder gewerkt met bestaande kennis en kunde: er wordt een gemeenschap van vertegenwoordigers van overheden, academische wereld, private sector en civiele maatschappij opgezet waar kennis, informatie en gegevens verzameld worden over het milieu en ecosysteem van het Tanganyika- en Kivumeer.

Specifieke, vraaggestuurde capaciteitsopbouw wordt voorzien voor cruciale leden van het beheersorgaan van het Tanganyikameer en het Kivu-meer, waarbij de nadruk ligt op klimaatadaptatieplanning, bewaking van de waterkwaliteit, relatie tussen waterkwaliteit en klimaatverandering, sensornetwerken voor waterkwaliteit en waterkwaliteitskaarten op basis van teledetectie en satellietengegevens.

Om tot een milieumonitoringsplatform te komen dat de gewenste en juiste informatie verschaft aan de diversiteit van gebruikers, wordt een online demonstratieplatform ontwikkeld, dat als hulpmiddel kan dienen om samen met de betrokkenen de bouwstenen en structuur van het uiteindelijke milieumonitoringsplatform concreet uit te stippelen, alsook een stapsgewijze en haalbare roadmap om tot dit geïmplementeerde milieumonitoringsysteem van het Tanganyikameer te komen. Hierin is intense samenwerking met de belangrijke stakeholders, overheden en diverse gebruikers cruciaal. 

Verwachte resultaten

Capitan Taki zal voor het Tanganyika en Kivu meer een geëngageerde gemeenschap creëren met vertegenwoordigers van overheden, academische wereld, private sector en civiele maatschappij die in nauwe samenwerking met de Lake Tanganyika Authority de bestaande informatie en kennis verzamelen en een roadmap uitstippelen om deze ook online beschikbaar te maken via een transnationaal milieumonitoringsplatform. De capaciteiten in milieumonitoring en het nemen van klimaatadaptieve maatregelen van betrokken beheerders, onderzoekers en autoriteiten in de regio zullen versterkt zijn.  

Projectcoördinator
VITO
Totaal budget
€570.435,29
Subsidie
€484.870,00
Startdatum
01/03/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Meer weten over dit project?

Image
Katrien Van Hooydonk

Katrien Van Hooydonk

Projectleider strategische partnerships en internationalisatie WaterClimateHub VITO
katrien.vanhooydonk@vito.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?