Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatadaptatie en verhoging van de weerbaarheid van rurale gemeenschappen

Image
Klimaatadaptatie en verhoging van de weerbaarheid van rurale gemeenschappen
Lopend project

Klimaatuitdagingen voor de landbouw in de regio Zinder in Niger

Klimaatmodellen voorspellen dat de klimaatrisico's in Niger tegen 2050 aanzienlijk zullen toenemen. Dit betekent een grotere kans op extreme weersomstandigheden, waaronder droogte, overstromingen, hittegolven en onregelmatige neerslag. Deze ontwikkelingen zullen een ernstige impact hebben op de landbouwsector, die de belangrijkste inkomstenbron is voor 80% van de bevolking. De combinatie van deze risico's en de sterke bevolkingsgroei zet extra druk op het ecosysteem en de natuurlijke hulpbronnen. Hierdoor worden de plattelandsgemeenschappen blootgesteld aan voedselonzekerheid, gedwongen migraties en conflicten over natuurlijke hulpbronnen. 

De regio Zinder is bijzonder kwetsbaar door het gebrek aan diversificatie van bestaansmiddelen, onderontwikkelde infrastructuur en beperkte toegang van kleinschalige landbouwers tot zowel klimaat- en weersinformatie als duurzame technieken en innovaties. 

De autoriteiten van Niger hebben beleidskaders ontwikkeld om de aanpassingscapaciteit te verbeteren en mitigatie te integreren in belangrijke economische sectoren, waaronder landbouw. Maar de uitvoering van deze maatregelen wordt belemmerd door een gebrek aan middelen en capaciteit. De huidige overgangsregering streeft ernaar deze inspanningen voort te zetten, in lijn met nationale en regionale doelstellingen gericht op voedselzekerheid en klimaatbestendigheid. 

Klimaatbestendige landbouw: trainingen, innovaties en beleidsontwikkeling

Er zullen trainingsprogramma’s over klimaatslimme landbouwtechnieken georganiseerd worden voor boeren, waarbij extra aandacht besteed wordt aan vrouwen en jongeren. Tijdens bootcamps krijgen jongeren training in agrarisch ondernemerschap en duurzame landbouwpraktijken, zodat ze beter voorbereid zijn op een toekomst in de landbouwsector. Ook zullen er bezoeken georganiseerd worden naar andere succesvolle klimaatadaptatieprojecten in Niger om boeren te inspireren en hen te helpen hun eigen gemeenschap actief te betrekken. 

Daarnaast worden vier nieuwe automatische agrometeorologische stations geïnstalleerd. Via participatieve vormingsmodules zullen boeren getraind worden in het verzamelen, decoderen, delen en gebruiken van klimaatgegevens. 

Om de toegang tot gediversifieerde inkomstenbronnen te verbeteren, zullen eerst de mogelijkheden voor duurzame inkomsten geëvalueerd worden. Specifieke waardeketens worden geselecteerd en versterkt. Ook zullen klimaatvriendelijke landbouwpraktijken buiten het seizoen gestimuleerd worden.

Verder worden clubs van jonge klimaatactivisten opgericht. Deze jongeren zullen via trainingen versterkt worden in hun rol als pleitbezorgers voor hun gemeenschap en leren hoe ze gemeenschapsactieplannen voor klimaatadaptatie kunnen opstellen. 

Tenslotte worden de capaciteiten van lokale autoriteiten om klimaatverandering effectief aan te pakken binnen hun beleidsplannen versterkt. Lokale werkgroepen worden opgericht die zullen samenwerken met technische experts om klimaatadaptatie op te nemen in lokale ontwikkelingsdoelen, waarbij participatie en betrokkenheid van de gemeenschap centraal staat. Er wordt speciale aandacht besteed aan het betrekken van vrouwen in besluitvormingsprocessen door hun leiderschapsvaardigheden te versterken. 

Verwachte resultaten

In vier gemeenten in de regio Zinder (Matameye, Dogo Dogo, Gouchi en Dakoussa) zullen 1.000 landbouwproducenten (300 vrouwen en 700 jongeren) duurzame, rendabele en innovatieve productietechnieken gebruiken die zijn aangepast aan de klimaatverandering. 

Daarnaast zullen 200 vrouwen en jongeren toegang hebben tot gediversifieerde inkomstenbronnen. 400 vrouwen en jongeren zullen door middel van gemeenschapsactieplannen de gemeentelijke autoriteiten beïnvloeden om zich beter aan te passen aan klimaatverandering. 

De lokale autoriteiten in vier gemeenten zullen hun kennis over klimaatverandering toepassen bij het herformuleren van de Plans de Développement Communaux (PDC) en de Plans d'Investissement Annuels (PIA).  

Projectcoördinator
Oxfam
Totaal budget
€588.235
Subsidie
€500.000
Startdatum
01/10/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Wil je meer weten over dit project?

Image
Ilke Geleyn

Ilke Geleyn

Programme Manager G-STIC
info@klimaatactieprogramma.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?