Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatadaptatie en verduurzaming van de garnalenkweek 

 

Image
Klimaatadaptatie en verduurzaming van de garnalenkweek
Lopend project

Praktische oplossingen voor de garnalenkweek in de Mekongdelta in Vietnam

Garnalenkweek is de belangrijkste activiteit in de Vietnamese aquacultuur, met een aanzienlijke groei in productie en export. Deze groei brengt echter ernstige milieuproblemen met zich mee, zoals watervervuiling en de aantasting van kustecosystemen. Vooral kleinschalige garnalenkwekers zijn kwetsbaar voor economische tegenslagen en lopen aanzienlijke financiële risico's. Ondanks de negatieve milieu- en sociale effecten, blijft de industrie zich intensiveren en uitbreiden.

Ook klimaatverandering heeft een grote invloed op de stabiliteit van de garnalenkweek in de Mekongdelta door onder andere zeespiegelstijging en intrusie van zout zeewater. Gezien het belang van de garnalenindustrie in de Mekongdelta is er dringend behoefte aan praktische oplossingen voor de bescherming van het milieu. 

Duurzame garnalenkweek: monitoring, innovatie en educatie

De watervervuiling en de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van garnalenkweek zullen drastisch verminderd worden.

Er zullen effectieve monitoringstrategieën voor de gezondheid van rivierecosystemen en broeikasgasemissies in de Mekong ontwikkeld en geïmplementeerd worden. Daarnaast wordt er een nieuw kader met verklaarbare kunstmatige intelligentie (XAI) en burgerwetenschap ontwikkeld om praktische oplossingen te vinden voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en watervervuiling door garnalenkwekerijen.

Deze oplossingen zullen getest worden in drie casestudies en geëvalueerd op basis van kosten, haalbaarheid, effectiviteit en impact. De onderzoeksgroep aquatische ecologie (AECO) van de UGent zal innovatieve oplossingen aanreiken om emissies en watervervuiling te verminderen, terwijl het College of Aquaculture and Fisheries (CAF) zal samenwerken met lokale autoriteiten en boeren om deze oplossingen te beoordelen. De sociaaleconomische impact van de voorgestelde oplossingen en de huidige klimaatadaptatiemaatregelen op garnalenboeren in de Mekong worden onderzocht via een survey.

De resultaten worden gedeeld met lokale gemeenschappen, boeren, overheidsinstanties en de particuliere sector via workshops en trainingen. Daarnaast worden er workshops georganiseerd om het bewustzijn over de uitstoot van broeikasgassen door garnalenkwekerijen en mogelijke mitigatiemaatregelen te vergroten. Ook zullen er massive open online courses (MOOC's) ontwikkeld worden over water- en broeikasgasmonitoring in garnalenkwekerijen, oplossingen voor watervervuiling en klimaatslimme garnalenkwekerijen.

Verwachte resultaten

Door ernaar te streven 10% van de totale broeikasgasemissies van de garnalenindustrie in de Mekong te verminderen, kan SMARTSHRIMP ongeveer 1000 Gg CO2-equivalent per jaar besparen.

Projectcoördinator
Universiteit Gent
Totaal budget
€391.633
Subsidie
€331.633
Startdatum
01/11/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Wil je meer weten over dit project?

Image
Foto Hong Lo

Long HO

Researcher UGent, Onderzoeksgroep aquatische ecologie (AECO)
Long.TuanHo@UGent.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?