Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatieve waardeketen voor het bevorderen van duurzame rijstteelt in de Mekong Delta 

Image
Innovatieve waardeketen voor het bevorderen van duurzame rijstteelt in de Mekong Delta
Lopend project

De uitdagingen voor duurzame rijstproductie in Vietnam

De rijstproductie in Vietnam speelt een cruciale rol in de voedselvoorziening en economie, maar staat voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Wereldwijd zijn rijstvelden verantwoordelijk voor 12% van de methaanuitstoot, een broeikasgas dat meer dan 20 keer schadelijker is dan CO2. Daarnaast verbruikt de rijstproductie enorme hoeveelheden water. In Vietnam is de landbouw verantwoordelijk voor 23% van de nationale broeikasgasemissies, waarvan bijna de helft afkomstig is van geïrrigeerde rijstvelden.

Hoewel Vietnam wereldwijd een van de grootste rijstexporteurs is, kampt de sector met inefficiënt watergebruik, overmatig gebruik van kunstmest en pesticiden, en verbranding van rijstresiduen, wat leidt tot bodemuitputting, biodiversiteitsverlies en hoge emissies. Klimaatverandering zorgt voor extra uitdagingen, zoals zoutwaterintrusie en dalende bodemvruchtbaarheid, waardoor de rijstproductie tegen 2050 met meer dan 15% kan afnemen. Daarnaast worden Vietnamese boeren geconfronteerd met beperkingen op grondbezit en hoge productiekosten, wat hun inkomen beperkt. Ook worden ze onvoldoende ondersteund in de transitie naar duurzame rijstteelt.   

Een geïntegreerde aanpak is noodzakelijk om de milieu-impact van rijstproductie te verminderen en de overgang naar duurzame, klimaatrobuuste rijstproductie te stimuleren. 

Duurzame rijstteelt door ondersteuning, innovatie en marktontwikkeling

Een innovatief marktmodel voor de “waardeketen” wordt opgeschaald, met bewezen effectiviteit in het bevorderen van duurzamere rijstproductiepraktijken en het ondersteunen van klimaatadaptatie en -mitigatie in de Mekongdelta. Dit model verbindt kleine boeren met markten, waardoor extra stimulansen ontstaan voor de teelt van duurzame rijst.  

Boeren en coöperaties zullen ondersteund worden bij de implementatie van duurzame landbouwpraktijken volgens de normen van het Sustainable Rice Platform (SRP). Dit omvat trainingen in efficiënt waterbeheer, verantwoord gebruik van chemicaliën en implementatie van demonstratievelden die praktische toepassingen van duurzame rijstteelt illustreren. Coöperaties leren hoe zij diensten kunnen leveren die boeren ondersteunen bij het opschalen van duurzame rijstproductie. Tegelijkertijd worden succesvolle businesscases gedocumenteerd om boeren en coöperaties te inspireren en de adoptie van duurzame praktijken te vergroten. 

De verkoop van duurzame, emissiearme rijst en afgeleide producten zoals rijstzetmeel, -bloem en -eiwitten, wordt vergroot op zowel binnenlandse als internationale markten. Voor exportmarkten wordt samengewerkt met SRP-gecertificeerde rijstverwerkingsbedrijven, terwijl marktonderzoek en gerichte marketingstrategieën de binnenlandse verkoop stimuleren. 

Met behulp van innovatieve technologieën, zoals satellietmonitoring en digitale logboeken, worden landbouwpraktijken nauwkeurig opgevolgd en worden emissies en watergebruik wetenschappelijk gemeten. Deze aanpak maakt het mogelijk reducties in broeikasgassen en watergebruik te certificeren en biedt een standaardmethode om emissies in rijstketens te monitoren en te kwantificeren, die door andere organisaties toegepast en opgeschaald kan worden voor het aanpakken van ‘scope 3’-emissies (alle indirecte emissies van broeikasgassen die voortvloeien uit de activiteiten van een bedrijf, die afkomstig zijn van bronnen die het bedrijf niet zelf bezit of direct beheert).  

Verwachte resultaten

Duurzame rijstproductie kan de uitstoot van broeikasgassen met 48% en het watergebruik met 30% verminderen zonder opbrengstverlies. Ongeveer 1.000 boeren in de Mekongdelta zullen emissiearme landbouwpraktijken toepassen, terwijl hun productiekosten gemiddeld met 10% verlaagd zullen worden. De implementatie van SRP-normen helpt boeren zich aan te passen aan klimaatverandering en efficiënter om te gaan met water en middelen. 

Daarnaast worden gestandaardiseerde methoden ontwikkeld om emissies in rijstketens te meten, zodat de rijstsector in Vietnam niet alleen duurzamer wordt, maar ook als inspiratiebron dient voor andere organisaties wereldwijd. 

Projectcoördinator
BENEO
Totaal budget
€1.732.976
Subsidie
€801.191
Startdatum
01/03/2025
Projecttype
Demonstratieproject

Wil je meer weten over dit project? 

Image
Roland Vanhoegaerden

Roland Vanhoegaerden

Operations Managing Director BENEO
roland.vanhoegaerden@beneo.com