Overslaan en naar de inhoud gaan

Emissiereductiepotentieel van waterkrachtcentrales beoordelen

 

Image
Methodology for renewable power capacity developments in the Mozambican energy system
Lopend project

Twee grootschalige waterkrachtcentrales in Mozambique

Mozambique bereidt momenteel twee grootschalige waterkrachtcentrales voor die zullen voorzien in de behoeftes van de binnenlandse vraag naar groene elektriciteit en die van de buurlanden. De waterkrachtcentrales zijn essentieel voor de energietransitie, de klimaatambities en de algemene ontwikkeling van Mozambique.

Door het emissiereductiepotentieel te schatten en te berekenen onder artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs, zal Mozambique in staat zijn om aanzienlijke aanvullende klimaatfinanciering aan te trekken die nodig zal zijn om de aankomende waterkrachtcentrales te financieren.

Het projectbureau van het Mphanda Nkuwa Hydro project zoekt, in nauwe samenwerking met het ministerie van Economie en Financiën en het ministerie van Energie van Mozambique, technisch advies en ondersteuning voor het opzetten van een geschikte basismethodologie en aanpak die in overeenstemming is met de vereisten van artikel 6 en de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs.

Ontwikkeling van basismethodologie voor capaciteitsontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie in het energiesysteem van Mozambique onder artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs

Er zal een basismethodologie ontwikkeld worden om het emissiereductiepotentieel van waterkrachtcentrales te beoordelen die van toepassing is onder artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs. Een belangrijke overweging is dat er momenteel geen goedgekeurde methodologieën zijn onder artikel 6.

Er zullen verschillende methodologische benaderingen in kaart gebracht worden. De meest geschikte aanpak zal geselecteerd worden door de partners, het ministerie van Financiën en het ministerie van Minerale Hulpbronnen en Energie.

Verwachte resultaten

De ontwikkeling van de methodologie is niet alleen cruciaal om Mozambique te helpen bij het nakomen van zijn nationaal vastgelegde klimaatdoelstellingen (NDC's), maar ook om bij te dragen aan het behalen van de koolstofdoelstellingen van zijn buurlanden in de Southern African Power Pool, voornamelijk Zuid-Afrika.

De schatting van de koolstofemissie zal een essentiële rol spelen bij het mobiliseren van de noodzakelijke klimaatfinanciering voor de centrales. Een robuuste schatting is vereist om de milieu-integriteit van de CO2-emissiereducties van het land te verzekeren. Dit zal resulteren in extra klimaatfinanciering waardoor de waterkrachtprojecten financieel duurzaam zijn.

Projectcoördinator
VITO
Totaal budget
€246.000
Subsidie
€209.000
Startdatum
01/01/2023
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Meer weten over dit project?

Image
Ilke Geleyn

Ilke Geleyn

Programme Manager G-STIC
info@klimaatactieprogramma.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?