Overslaan en naar de inhoud gaan

De negatieve effecten van verstedelijking verminderen met een duurzame en participatieve aanpak 

Image
Capacity building of faculty staff, students and youth for urban climate resilience Ayodhya implementation
Afgelopen project

Toekomstige huisvesting en infrastructuur in Ayodhya roepen zorgen op over hittestress

De stad Ayodhya staat bekend als een tempelstad en lokt dagelijks tienduizenden pelgrims. Dit maakt dat Ayodhya een snelgroeiende stad is. Er wordt gewerkt aan een nieuw masterplan met projecten voor huisvesting, infrastructuur (zoals hotels, ziekenhuizen, enz.) en commerciële activiteiten. In combinatie met klimaatverandering kan de ongewenste hittestress toenemen, zowel binnen het bebouwde gebied als in de omgeving. Het is daarom belangrijk dat een traditionele stad, zoals Ayodhya, een plan heeft om het thermisch comfort van zowel de inwoners als bezoekers te beschermen. 

Geavanceerde tools en educatie voor warmtebewuste stedelijke ontwikkeling

Warmtebewuste stedelijke ontwikkeling kan bereikt worden met behulp van geavanceerde tools voor het modelleren van stedelijke groei, het monitoren van hittestress en het analyseren van scenario's. Dit vereist echter voldoende kennis en expertise, niet alleen van de lokale overheidsdiensten, maar ook van de onderzoekers en toekomstige stedelijke planners.  

Naast een educatief programma om bewustwording rond de impact van klimaatverandering te stimuleren, werden instrumenten en technologieën voor warmtebewuste stadsontwikkeling ingezet, samen met lokale studenten en academici. Deze aanpak geeft de studenten de kans om in de praktijk te oefenen wat ze in de theorielessen geleerd hebben. Hierdoor wordt de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerde mensen zo snel mogelijk vergroot. 

Resultaten en impact van het project

Er is een innovatief dashboard voor Ayodhya ontwikkeld, dat meer dan 200 GIS-datalagen omvat. Deze datalagen zijn cruciaal voor het modelleren van stedelijke groeisimulaties tot 2050 en het beoordelen van de impact van klimaatverandering. Deze gedetailleerde gegevens hebben als basis gediend voor uitgebreide hitte-stressanalyses, die gevalideerd zijn door middel van in-situ thermisch comfortmetingen. Studenten van de Faculteit Bouwkunde en Planning (FoAP, AKTU) zijn intensief getraind en actief betrokken geweest bij de gegevensverzameling voor zowel ruimtelijke ordening als hitte-stressmetingen. Ook het personeel heeft een belangrijke rol gespeeld in dit proces, wat heeft geleid tot waardevolle educatieve ervaringen en de opbouw van expertise binnen de faculteit. 

Een ander belangrijk aspect van het project was het vergroten van de bewustwording over klimaatverandering. De FoAP heeft een outreach-programma opgezet met betrekking tot klimaatverandering (CLICKS), dat meer dan 3.000 middelbare scholieren in staat stelt deel te nemen aan hands-on thermische metingen. Tijdens de URBCARE conferentie, die op 22 - 23 november 2023 in India georganiseerd werd als onderdeel van dit project, werden staatsfunctionarissen, studenten, industrieprofessionals en onderzoekers geïnformeerd over adaptatiebenaderingen voor hittestress. De conclusies van deze internationale conferentie zijn vastgelegd in verslagen, wat bijdraagt aan de verspreiding van kennis en best practices. 

Een ander belangrijk resultaat van het project is de ontwikkeling van het eerste Thermisch Comfort Actieplan voor de stad Ayodhya. Dit actieplan, gebaseerd op uitgebreide GIS-analyse uitgevoerd door VITO en FoAP, zal dienen als een sjabloon voor andere steden die willen werken aan hun klimaatbestendigheid en thermisch comfort. 
 

Projectcoördinator
VITO
Totaal budget
€234.690
Subsidie
€199.486
Einddatum
30/06/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject
Partners
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?