Overslaan en naar de inhoud gaan

Citizen science voor klimaatbestendig beheer van landbouwwater

 

Image
Citizen science voor klimaatbestendig beheer van landbouwwater
Lopend project

Klimaatuitdagingen en de noodzaak van irrigatie in Mali

In Mali werkt ongeveer 60% van de beroepsbevolking in de landbouw, die 30% van de economie vertegenwoordigt. De landbouw is sterk afhankelijk van regen, waardoor deze sector bijzonder kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering. Door verminderde en onvoorspelbare regenval en toegenomen verdamping zijn de landbouwopbrengsten met 15 tot 19% gedaald. Irrigatie lijkt daarom een veerkrachtige oplossing.

Maar kleine familieboerderijen die zich bezighouden met geïrrigeerde tuinbouw blijven kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering door beperkte controle over irrigatiewater en een gebrek aan technische vaardigheden en middelen. In de gemeenten Mandé en Mountougoula, nabij Bamako, is er groot potentieel voor geïrrigeerde landbouw, maar dit wordt onvoldoende benut door gebrek aan kennis, slecht waterbeheer en inefficiënte landbouwtechnieken.

Door hun beperkte vermogen om zich aan te passen, komen deze boeren steeds meer in armoede terecht en worden ze gedwongen tot overexploitatie van ecosysteemdiensten. Dit leidt tot degradatie van het agro-ecosysteem, verlies van biodiversiteit en migratie van jongeren naar steden.

Lokale kennis en wetenschappelijke technologie voor duurzame irrigatielandbouw

Om de kwetsbaarheid van boeren in Mali tegen de gevolgen van klimaatverandering te verminderen, zullen er aanpassingsmaatregelen voor de landbouw ontwikkeld worden. Dit gebeurt door middel van burgerwetenschap, waarbij technologische en wetenschappelijke onderzoeksinstituten samenwerken met boeren in de regio's Mandé en Mountougoula. Het doel is om de veerkracht van familiebedrijven in de groenteteelt te verbeteren.

De kennis over watervoorraden van de landbouwproductie wordt verbeterd. Door gegevens te verzamelen en systemen te ontwikkelen voor het monitoren van de watervoorraden, krijgen boeren beter inzicht in de waterbeschikbaarheid voor landbouwproductie. Er zal ook samengewerkt worden met boeren om nieuwe kennis en technieken te ontwikkelen die aansluiten bij hun behoeften en uitdagingen. Verder worden de boeren ook getraind in klimaatbestendige landbouwpraktijken. 

Verwachte resultaten

De innovatieve combinatie van lokale kennis en wetenschappelijke technologie zal de uitdagingen van irrigatielandbouw effectief aanpakken. 500 boeren zullen in staat zijn om zich voortdurend aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden en hun veerkracht te vergroten. In vijf doelgebieden zullen geavanceerde systemen ontwikkeld en geïntegreerd worden voor het monitoren van de watervoorraden. 

Projectcoördinator
Join For Water
Totaal budget
€517.337,52
Subsidie
€438.383,31
Startdatum
01/10/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Wil je meer weten over dit project?

Image
Harald van der Hoek

Harald van der Hoek

Medewerker Programmadienst, Join for Water
harald.vanderhoek@joinforwater.ngo