Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijdragen aan het opstellen van een nationale wet die agro-ecologie integreert in het klimaatbeleid

 

Image
Bijdragen aan het opstellen van een nationale wet die agro-ecologie integreert in het klimaatbeleid
Lopend project

Klimaatuitdagingen in Colombia: de weg naar duurzame landbouw

In Colombia zijn de klimaat- en milieuproblemen nauw verweven met de nasleep van de burgeroorlog, die een grote invloed had op het landgebruik en de sociale ongelijkheid. Miljoenen mensen werden van hun land verdreven, wat leidde tot grootschalige ontbossing en vervuiling door mijnbouw en agro-industrie. Hierdoor namen broeikasgasemissies toe en werden ecosystemen verstoord en vernietigd. Kleinschalige landbouwers, die verantwoordelijk zijn voor het grootste gedeelte van de voedselproductie, hebben slechts toegang tot een klein deel van de landbouwgrond, terwijl de meest vruchtbare gronden in handen zijn van een kleine elite. Klimaatverandering verergert deze problemen, met een verhoogd risico op natuurrampen zoals droogtes en overstromingen. 

Het huidige politieke klimaat in Colombia is gericht op duurzaamheid. De regering streeft ernaar om de emissierijke productiesystemen te vervangen door een duurzame economie. Hierbij wordt de belangrijke rol van inheemse gemeenschappen, Afro-Colombianen en kleinschalige boeren erkend in de bescherming van het land tegen de gevolgen van klimaatverandering. Deze groepen bevorderen duurzame landbouwpraktijken om hun weerbaarheid tegen de directe gevolgen van de klimaatopwarming te vergroten en om de broeikasgasemissies van de mijnbouw en agro-industrie terug te dringen.  

Agro-ecologie voor klimaatadaptatie en -mitigatie

In de regio's Antioquia en Sumapaz wordt de vervuilende industrie vervangen door klimaatvriendelijke agro-ecologische voedselsystemen en hernieuwbare energievoorzieningen. Het doel is om deze transities te verankeren in lokaal en regionaal overheidsbeleid en te werken aan een nationale wet die agro-ecologie als economisch alternatief ondersteunt. 

Deze verandering zal gerealiseerd worden door het versterken van boerennetwerken en sociale organisaties, waarbij zowel een agro-ecologische als een energietransitie wordt geïmplementeerd. Daarnaast worden organisaties uit beide regio's samengebracht om gezamenlijk invloed uit te oefenen op de beleidsvorming, met als doel bij te dragen aan een nationaal kader voor agro-ecologie en energietransitie. 

Het agro-ecologisch herstel van de stroomgebieden in deze regio’s omvat beheerpraktijken gericht op bodembehoud, bodembedekking, ecologische diversificatie en implementatie van duurzame technologieën voor de energietransitie. 

Lokale organisaties worden versterkt om jongeren actief te betrekken bij het verdedigen van landrechten, wat essentieel is om de plattelandsvlucht tegen te gaan. Het verbeteren van het imago en de leefbaarheid van landbouwgebieden, capaciteitsopbouw via de School voor agro-ecologie, het bevorderen van korte-keten economieën en ondersteuning bij sociaal-ecologische conflicten zijn hierbij van groot belang. 

Om de economische levensvatbaarheid van lokale markten voor duurzame producten te vergroten, wordt geïnvesteerd in infrastructuur, capaciteitsopbouw en middelen voor productie, levering, marketing, distributie en consumptie. Dit zal de positie van boerengemeenschappen aanzienlijk versterken. 

De huidige regering biedt bovendien een unieke kans om een wetgevend kader te creëren waarin duurzame landbouw en energietransitie centraal staan voor klimaatadaptatie en -mitigatie in landelijke gebieden. Op basis van de ervaringen met de agro-ecologische transitie in Antioquia en Sumapaz zal, in samenwerking met diverse landelijke gemeenschappen, een gezamenlijk wetsvoorstel worden opgesteld. 

Verwachte resultaten

In negen gemeentes in de regio’s Antioquia en Sumapaz wordt een actieplan ontwikkeld en uitgevoerd voor een agro-ecologische transitie in combinatie met een lokale energietransitie.  

Er wordt een demonstratieboerderij opgericht waar minstens 100 mensen, verspreid over de twee regio’s, worden opgeleid. Daarnaast worden bij 85 boerderijen duurzame technieken geïmplementeerd om de energietransitie te ondersteunen.  

Deze duurzame aanpak zal verankerd worden in een nationale wet die agro-ecologie promoot als economisch alternatief voor vervuilende industrieën met hoge uitstoot van broeikasgassen. 

Projectcoördinator
Broederlijk Delen
Totaal budget
€571.612,5
Subsidie
€485.862,5
Startdatum
01/11/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Wil je meer weten over dit project?

Image
Moritz Tenthoff

Moritz Tenthoff

Landenvertegenwoordiger Colombia, Broederlijk Delen
moritz.tenthoff@broederlijkdelen.be