Overslaan en naar de inhoud gaan

Bescherming van het Amazonewoud door patrouilles, goed bestuur en satellieten

 

Image
Ogen op de Amazone: bosbescherming door patrouilles, goed bestuur en satellieten
Lopend project

Cruciale rol van gemeenschappen in de strijd tegen ontbossing in Ecuador

Om het ‘tipping point’ van de klimaatverandering te vermijden, is het cruciaal dat vóór 2025 minstens 80% van het Amazonewoud wordt beschermd. Inheemse bevolkingsgroepen spelen hierbij een essentiële rol. Helaas wordt het grootste regenwoud ter wereld dagelijks bedreigd door activiteiten zoals aardolieontginning, grootschalige landbouw, illegale houtkap en uitbreiding van het wegennetwerk.

De provincie Pastaza, centraal gelegen in het Ecuadoraanse Amazonegebied met een oppervlakte van meer dan 2 miljoen hectare en waarvan 80% bedekt is door bos, is hier geen uitzondering op. Maar liefst 83% van de provincie Pastaza ligt binnen de 22 officiële blokken voor aardolieontginning. Hoewel momenteel slechts 7 van deze blokken actief worden ontgonnen, wijzen de huidige overheidsplannen erop dat nog meer blokken zullen gebruikt worden voor het ontginnen van aardolie op korte termijn. Dit zou een verwoestende impact hebben op het waardevolle ecosysteem.

De bedreigingen zijn al bijzonder concreet in het Sapara-territorium, dat in het zuidoosten van de provincie Pastaza ligt, met mogelijke desastreuze gevolgen voor zowel het milieu als de lokale bevolking. Dit gebied, met een oppervlakte van 370.247 hectare, bestaat bijna volledig uit tropisch laaglandregenwoud en is de thuisbasis van 23 verschillende gemeenschappen. 

Versterking van monitoringsystemen als klimaatactieplan om ontbossing tegen te gaan

Om de bedreigingen tegen te gaan, zullen de participatieve monitoringmechanismen van de Sapara versterkt worden. Het bestaande gemeenschapsmonitoringsysteem wordt uitgebreid naar meer Sapara-gemeenschappen. De vaardigheden van de territoriale toezichthouders worden verder ontwikkeld, waardoor zij beter in staat zullen zijn om monitoringgegevens te analyseren, beheren en samen met de Sapara-bestuursraad te gebruiken voor effectieve besluitvorming. Daarnaast wordt een model ontwikkeld om de impact van deze monitoring op ontbossing en CO2-uitstoot nauwkeurig te meten. Hiervoor wordt samengewerkt met experts van Ecosciencia en de Universiteit Gent.

Op provinciaal niveau worden de bestaande monitoringsystemen verbeterd om de negatieve impact van economische activiteiten en infrastructuurprojecten, die ontbossing bevorderen, te verminderen. Dit omvat de ontwikkeling van een bosmonitoringsmodule en het ondersteunen van inheemse organisaties bij het versterken van hun territoriale beheersystemen. Samen met CONFENIAE, de overkoepelende organisatie van inheemse organisaties in het Amazonegebied, wordt de opgedane kennis gedocumenteerd en ervaringen uitgewisseld.

Verwachte resultaten

De lokale monitoringsystemen die worden geïmplementeerd, registreren en rapporteren bedreigingen voor bossen en gebieden, en stellen gemeenschappen in staat om hierop te reageren.

Naast het beschermen van het unieke ecosysteem van Pastaza, levert het project ook een bijdrage aan wereldwijde inspanningen tegen klimaatverandering door middel van duurzaam beheer van bossen.

Projectcoördinator
BOS+
Totaal budget
€400.000
Subsidie
€340.000
Startdatum
01/11/2024
Projecttype
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Wil je meer weten over dit project?

Image
Lieven Van Elsen

Lieve Van Elsen

Landenvertegenwoordiger Ecuador BOS+
lieve.vanelsen@bosplus.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?