Overslaan en naar de inhoud gaan

Platform voor het beheren van risico’s bij extreme regenval 

Image
Hydroscan_Platform voor het beheren van risico's bij extreme regenval

Impact van overstromingen in Vietnam verminderen door voorspellingen en risicobeheer

Centraal Vietnam wordt vaak getroffen door natuurrampen, vooral onverwachte overstromingen. In 2020 veroorzaakten zware regenval, onverwachte overstromingen en modderstromen economische verliezen van meer dan 1,5 miljoen euro. Van september tot december 2021 werd Centraal Vietnam getroffen door 4 opeenvolgende stormen en 6 zware regens.

Door de klimaatverandering zullen deze overstromingen naar verwachting frequenter en intenser voorkomen. Niet enkel overstromingen als direct gevolg van extreme neerslag maar ook overstromingen vanuit reservoirs zullen meer voorkomen. Voor de Vietnamese plattelandsgebieden is water van vitaal belang voor de landbouw. Daarnaast kan ook hoogtij een versterkende factor zijn voor overstromingsrisico’s. Preventie en risicobeheer zijn dus enorm prioritair.

Ontwikkeling van een overstromingsrisicoplatform

Er wordt een overstromingsrisicoplatform voor risicobeheer geïmplementeerd als beslissingsondersteuningssysteem zowel voor stedelijke als landelijke gebieden. Dit platform zal verschillende bronnen van relevante gegevens voor overstromingsbeheer en vroegtijdige waarschuwing combineren.

In dit platform, ontwikkeld door HydroScan, worden innovatieve tools geïmplementeerd om overstromingen en hun economische impact te voorspellen. De Vietnamese partners worden getraind in het gebruik ervan, waardoor ze een beter inzicht krijgen in de gebeurtenissen tijdens extreme situaties. Hierdoor zijn proactieve interventies mogelijk zodat mensen beter voorbereid zijn en maatregelen kunnen nemen om de schade te beperken en zelfs mensenlevens te redden.

Het platform zal ook historische extreme gebeurtenissen bevatten waardoor een betere voorbereiding mogelijk is op toekomstige extreme gebeurtenissen. Dit omvat het maken van overstromingskaarten die gebieden identificeren met een hoger risico op overstromingen en/of kwetsbaarder zijn in termen van economische en sociale impact, rekening houdend met veranderingen op basis van de klimaatveranderingsprognoses.

Verwachte resultaten

Het platform wordt opgezet op basis van HydroScan’s Flood4Cast Real-time Alerter, een software voor het voorspellen van overstromingen, en zal gekoppeld worden aan een nieuwe X-band neerslagradar.

De overstromingskaarten met verschillende waarschijnlijkheid van voorkomen worden opgemaakt met een geïntegreerd overstromingsmodel in Flood4Cast Masterplanner en dienen om de real-time overstromingswaarschuwingen te duiden tot op straatniveau. Aan deze overstromingskaarten wordt ook een economisch risicomodel gekoppeld om de economische schade ten gevolge van de overstromingen in kaart te brengen.

Om een maximale impact te bereiken, wordt er nauw samengewerkt met 3 Vietnamese overheidsinstellingen: VDDMA, NCHMF en NCN. Het principe van "train de trainers" wordt toegepast om kennis over te dragen aan deze partners, zodat zij deze operationeel kunnen gebruiken en vervolgens kunnen doorgeven aan lokale stakeholders en burgers.

Projectcoördinator
HydroScan
Totaal budget
€ 1.706.917,00
Subsidie
€ 989.559,80
Startdatum
01/03/2024
Project type
Demonstratieproject

Meer weten over dit project?

Image
Guido Vaes

Guido Vaes

Directeur R&D HydroScan
guido.vaes@hydroscan.be
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?