Overslaan en naar de inhoud gaan

Energie op een duurzame manier uit rivieren en meren opwekken 

Image
Extracting energy from rivers and lakes in a sustainable way

Het potentieel van waterkracht- en aquathermische technologieën

Aangezien de olie- en gasvoorraden slinken en de urgentie om de CO²-uitstoot te verminderen toeneemt, bieden waterkracht- en aquathermische systemen duurzame alternatieven voor de productie van elektriciteit en voor het koelen en verwarmen van gebouwen. Het potentieel hiervan is in veel ontwikkelingslanden nog niet goed onderzocht en wordt momenteel als economisch niet haalbaar beschouwd.

Hierdoor blijft het potentieel van deze duurzame energiesystemen vaak onderbenut. Mogelijke toepassingen zijn irrigatie, (afval)waterzuivering, agrarische diensten en voedselverwerking, elektrische mobiliteit, telecommunicatie en zelfs gezondheidszorg en onderwijs.

Het energiepotentieel van rivieren in kaart brengen

De duurzame energiemix beperkt zich vaak tot zonnepanelen en windenergie. Micro-waterkracht en aquathermische verwarming en koeling worden vaak over het hoofd gezien, zelfs als er rivieren en meren in de buurt zijn van woongemeenschappen en industriegebieden. Rivieren en meren bieden vaak verschillende mogelijkheden.

Sommige rivieren en meren zijn alleen geschikt voor micro-waterkracht of aquathermische verwarming en koeling. Andere rivieren en meren kunnen beide combineren, terwijl er ook rivieren en meren zijn die geen potentieel hebben. Een goed begrip van de criteria is belangrijk om het potentieel van de verschillende gebieden in kaart te brengen.

Verwachte resultaten

Het potentieel voor het gebruik van micro-waterkracht- en aquathermische technologieën zal beoordeeld worden in de context van Colombia. Dit omvat een overzicht van de toepasbare lokale en regionale wetgeving, het in kaart brengen van het energiepotentieel van rivieren en een haalbaarheidsstudie voor twee gedetailleerde cases. Deze kennis zal via lezingen, trainingen en workshops verspreid worden onder lokale ingenieurs, milieuorganisaties, overheden en studenten.

Projectcoördinator
EXTRAQT
Totaal budget
€250.000
Subsidie
€200.000
Startdatum
01/01/2022
Project type
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Meer weten over dit project?

Image
Ilke Geleyn

Ilke Geleyn

Programme Manager
G-STIC
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?