Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame energie opwekken met waterkracht in afgelegen regio’s

Image
Generating sustainable energy with hydropower in remote regions

Ontwikkeling van een mini-grid in Kenia

Veel huishoudens, bedrijven, scholen en ziekenhuizen op het platteland, zoals Mathioya in Kenia, hebben geen toegang tot duurzame elektriciteit. Ze zijn volledig afhankelijk van fossiele brandstoffen voor het opwekken van energie voor transport, koeling, verlichting, koken en het aandrijven van machines.

Toenemend gebruik van fossiele brandstoffen leidt tot steeds hogere CO²-emissies. Hierdoor wordt de ontbossing versneld, wat op zijn beurt een negatief effect heeft op de klimaatverandering. Dit heeft tot gevolg dat Mathioya in Kenia minder in staat zal zijn om de effecten van de klimaatverandering op te vangen.  

Energie uit rivieren omzetten in elektriciteit door gebruik te maken van draaikolken

Een door waterkracht aangedreven mini-grid zal de behoefte aan fossiele brandstoffen voor het opwekken van elektriciteit elimineren. De hernieuwbare energie zal komen van waterkrachtturbines die in kleine rivieren geplaatst worden (niet via grote overstromingsdammen). Deze turbines kunnen dag en nacht 210 kW leveren en zullen geen schade toebrengen aan de ecosystemen van de rivieren.

Verwachte resultaten

Het mini-grid in Kenia zal 500 huishoudens, 10 scholen, 10 bedrijven en 3 ziekenhuizen voorzien van duurzame elektriciteit. Hierdoor zal jaarlijks 840 ton CO² minder uitgestoten worden.

Totaal budget
€1.564.384
Subsidie
€700.000
Startdatum
01/01/2022
Project type
Demonstratieproject

Meer weten over dit project?

Image
Ilke Geleyn

Ilke Geleyn

Programme Manager
G-STIC
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?