Overslaan en naar de inhoud gaan

Dorpen elektrificeren met 100% hernieuwbare energie

Image
Greenventures_dorpen-elektrificeren-met-100--hernieuwbare-energie

Ontwikkelen van kostefficiënte, schaalbare off-grid energievoorzieningen in Mali

In landelijk Mali heeft meer dan 80% van de huishoudens en bedrijven geen toegang tot elektriciteit, ondanks een groeiende vraag van meer dan 15% per jaar. Dit leidt tot het gebruik van schadelijke fossiele brandstoffen zoals hout, kerosine en diesel, wat resulteert in een aanzienlijke CO2-uitstoot en versnelde ontbossing. Door de energievraag verdwijnt elk jaar ongeveer 400.000 hectare bos wat een negatief effect heeft op de klimaatverandering en de capaciteit vermindert om met de gevolgen om te gaan, zoals extreme droogte.

Het nationale energienetwerk, beheerd door de overheid van Mali, bestaat uit slechts 32 steden en dorpen, waaronder de hoofdstad Bamako en een 30-tal landelijke dorpen met mini-grids op dieselgeneratoren.

Ondanks het enorme potentieel van zonne-energie in Mali, waarbij slechts 2% van het totale potentieel voldoende zou zijn om aan de huidige energiebehoeften te voldoen, is verdere investering van de Malinese overheid en hun energiebedrijf in afgelegen dorpen onwaarschijnlijk. Dit komt doordat de kosten voor de energieproductie ongeveer 50% hoger liggen dan de energieprijs, wat heeft geleid tot aanzienlijke schulden. 

Duurzame energievoorziening met lokale mini-grids

Door middel van lokale mini-grids worden dorpen van 100% hernieuwbare energie voorzien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mobiel en modulair systeem, bekend als “swarm batteries” waarbij geen "master-slave" hiërarchie bestaat. Elke batterij kan zelfstandig werken, waardoor het een robuust en gebruiksvriendelijk systeem is dat lokaal kan worden geïmplementeerd en onderhouden door de gemeenschap. Dankzij deze aanpak kan een defecte component geen invloed hebben op de rest van het netwerk of de functionaliteit ervan. Het systeem kan flexibel worden uitgebreid of verkleind om de energieproductie maximaal te benutten onder alle omstandigheden.

Samen met AMADER (Agency for the Development of Domestic Energy and Rural Electrification in Mali) worden 20 dorpen geselecteerd voor elektrificatie op basis van verschillende parameters, zoals locatie en demografie, om clusters van dorpen te vormen waartussen de installaties later verplaatst kunnen worden.

Voor succes op lange termijn zijn duurzame verankering en betrokkenheid van de lokale gemeenschap cruciaal. Lokale elektriciens en dorpsverantwoordelijken spelen een belangrijke rol bij het rapporteren van problemen en het coördineren van interventies in het mini-grid. Ze worden ook opgeleid om de gebruikers te ondersteunen. 

Verwachte resultaten

Er worden 20 dorpen uitgerust met mini-grids. In het totaal zal er 396kWp aan zonne-energie en 500kWh aan batterijcapaciteit geplaatst worden. 2.500 gebruikers worden verbonden met het energienet.

Met de lokale en nationale autoriteiten worden concessieovereenkomsten ondertekend om dit project gedurende 15 jaar in de dorpen te beheren.

Totaal budget
€3.636.458,20
Subsidie
€2.181.874,92
Startdatum
01/03/2024
Project type
Demonstratieproject

Meer weten over dit project?

Image
Servaas Van Den Noortgate

Servaas Van Den Noortgate

Bestuurder Green Ventures
servaas@greenventures.be