Overslaan en naar de inhoud gaan

Decentrale drinkwaterproductie op zonne-energie 

Image
Solar-powered decentralized drinking water installation in Suriname

Veilig drinkwater voor gemeenschappen in Suriname

Hoewel Suriname een waterrijk land is (93% bedekt met regenwoud), hebben de gemeenschappen langs de rivieren in het landelijke binnenland nog steeds geen toegang tot schoon en veilig drinkwater. Het rivierwater moet gekookt worden op houtvuurtjes alvorens het als drinkwater gebruikt kan worden en dat zorgt voor een enorme CO2-uitstoot.

Bovendien raakt het rivierwater in het natte seizoen tijdens overstromingen, die steeds vaker voorkomen door de klimaatverandering, nog meer vervuild waardoor koken geen optie meer is.

De levering van veilig drinkwater aan gedecentraliseerde gemeenschappen in Suriname wordt dus momenteel bedreigd. Er is verdere ontwikkeling nodig op het gebied van klimaatbestendigheid, zowel technologische innovatie als sociaal-ecologische aanpassingsstrategieën. 

Waterzuivering door Q-Drop, een geavanceerde modulaire plug-and-play watertechnologie

Q-Drop is een geavanceerde modulaire plug-and-play watertechnologie, die aangedreven wordt door hernieuwbare energie en 100% CO2-neutraal is. Het kan elke waterbron zuiveren tot hoogwaardig drinkwater en vereist minimaal onderhoud. De energieopslagsystemen in de Q-Drop units zullen geoptimaliseerd worden om een ​​maximale CO2-emissiereductie te realiseren.

Naast de technologische ontwikkeling, zal er een programma ontwikkeld worden om duurzame gedragsverandering op het vlak van watergebruik en -hergebruik, hygiëne en sanitaire voorzieningen te stimuleren om het aantal nieuwe gevallen van watergerelateerde ziektes te verminderen. De volksgezondheid verbeteren is zeer belangrijk en er zal dan ook een toekomstgericht waterbeleid op dorpsniveau ontwikkeld worden. 

Verwachte resultaten

Dertien dorpen of ongeveer 10.000 mensen langs de Suriname en de Saramacca rivieren zullen eenvoudig toegang krijgen tot veilig hoogwaardig drinkwater door middel van klimaatbestendige en toekomstbestendige decentrale productie met behulp van Q-Drop. Q-Drop zal het beschikbare rivierwater zuiveren tot hoogwaardig drinkwater dat vervolgens via standpijpen naar de dorpen wordt gedistribueerd. Hierdoor zal jaarlijks minimum 2.300 ton minder CO2 uitgestoten worden. 

De gemeenschappen in het binnenland zullen het hele jaar door toegang hebben tot veilig en duurzaam drinkwater aangezien de innovatieve technologie van Q-Drop in staat is zich aan te passen aan veranderingen in de niveau’s van de waterkwaliteit terwijl het drinkwater van hoge kwaliteit blijft leveren.

De potentiële beschikbaarheid van energieoverschotten zal ook onderzocht worden in combinatie met het energieopslagsysteem van de Q-drop-units waardoor de klimaatbestendigheid van deze gemeenschappen extra versterkt kan worden.

Projectcoördinator
BOSAQ
Totaal budget
€4.188.286
Subsidie
€2.500.000
Startdatum
01/01/2023
Project type
Demonstratieproject

Meer weten over dit project?

Image
Ilke Geleyn

Ilke Geleyn

Programme Manager
G-STIC