Overslaan en naar de inhoud gaan

Biodiversiteit in de Miombo-bossen herstellen

Image
Integration of agroforestry resulting in Plan Vivo carbon certification in Chibabava

300 hectare Miombo-bos herstellen

De Miombo-bossen zijn het meest uitgebreide tropische droge bosecosysteem van Zuid-Centraal-Afrika. Deze bossen hebben een oppervlakte van 2,7 miljoen km2 en herbergen wereldwijd een aanzienlijke biodiversiteit. Het district Chibabava in Mozambique ligt in de Miombo-bossen. Hier hebben verhoogde gemiddelde temperaturen, zware regenvallen en extreme weersomstandigheden, zoals cyclonen en droogtes, de landbouwproductie van de lokale bevolking ondermijnd.

Dit heeft geleid tot chronische voedselonzekerheid. Daardoor worden veel huishoudens gedwongen om de Miombo-bossen te exploiteren voor hout en andere bosproducten die op markten verkocht worden. Dit vormt een bedreiging voor de biodiversiteit van de bossen.

Integratie van agrobosbouw met als resultaat Plan Vivo koolstofcertificering in Chibabava

Binnen de lokale gemeenschappen zal er een sociaal-economisch en agro-ecosysteem kennisonderzoek uitgevoerd worden om een ​​diepgaand inzicht te krijgen in hun levensonderhoud. De bedoeling is om goed te begrijpen hoe klimaatverandering en de veranderende economische druk een invloed hebben op de mensen, zowel op het gezins- als op het gemeenschapsniveau.

In samenwerking met de lokale gemeenschappen zullen geschikte herstelgebieden geïdentificeerd worden die uitgesloten zullen worden van hout-/brandhoutwinning en houtskoolproductie. Het herstel van deze gebieden zal versneld worden door inheemse boomsoorten aan te planten. De koolstoffixatie zal gecertificeerd worden via het Plan Vivo, dat de komende 20 jaar middelen zal voorzien voor herinvesteringen in sociale en milieu-oplossingen.

Verwachte resultaten

300 hectare Miombo-bos zal hersteld worden door agrobosbouwpercelen te integreren. Er zullen twee plantenkwekerijen komen:de eerste om de beplanting met belangrijke inheemse soorten te verrijken waardoor het herstel gestimuleerd wordt,de tweede om agrobosbouwpercelen te voorzien. Deze kwekerijen zullen elk ongeveer 3.000 planten per jaar voorzien. Er zullen twee demonstratie-agrobosbouwpercelen aangelegd worden met goedkope irrigatiesystemen, duurzame teelttechnieken en aanplantingmet hout, fruit- en notenbomen.

Projectcoördinator
Climate Lab
Totaal budget
€189.865
Subsidie
€154.288
Startdatum
01/01/2022
Project type
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Meer weten over dit project?

Image
Ilke Geleyn

Ilke Geleyn

Programme Manager
G-STIC
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?