Overslaan en naar de inhoud gaan

Afvalwater hergebruiken voor irrigatie in gebieden met waterschaarste

Image
PERISCOPE

Mogelijkheden identificeren om de afvalwaterkwaliteit te verbeteren

De grootste leerlooierijen bevinden zich in de Indiase stad Kanpur en lozen een enorme hoeveelheid verontreinigd afvalwater. Dit water komt, nadat het door een afvalwaterzuiveringsinstallatie is gestroomd, terecht in een kanaal dat door kleinschalige boeren wordt gebruikt om 2.000 hectare rijst- en tarwegewassen te irrigeren.

De boeren hebben geur- en andere besmettingsgerelateerde problemen gemeld, waaronder klachten over een slechte gezondheid. Een recente studie in deze regio heeft ook een aanzienlijke vervuiling van de landbouwgronden door zware metalen aangetoond, waarbij verschillende hotspots geïdentificeerd zijn.

Duurzame methoden bepalen om afvalwater veilig te maken voor irrigatie

In gebieden met waterschaarste is het gebruik van afvalwater om de beschikbaarheid van water voor irrigatie te vergroten een belangrijke maatregel voor aanpassing aan de klimaatverandering. Het schema voor hergebruik van afvalwater in Kanpur voldoet momenteel niet. Het realiseren van een systeem dat echt geschikt is begint met het identificeren van de mogelijkheden om de afvalwaterkwaliteit te verbeteren.

Dit kan door betere zuivering, het invoeren van adequate monitoring van de waterkwaliteit en veiligheidsmaatregelen en, waar nodig, het oplossen van bodem- en grondwaterverontreinigingsproblemen door saneringstechnieken. Deze acties zouden aangevuld moeten worden met een campagne om het publieke bewustzijn te vergroten en de samenwerking tussen de stakeholders te bevorderen.

Verwachte resultaten

Er zullen protocollen ontwikkeld worden en de capaciteit zal vergroot worden voor de diagnostiek en monitoring van oude bodem- en grondwaterverontreiniging als gevolg van het gebruik van gedeeltelijk gezuiverd afvalwater voor irrigatie, en de gevolgen daarvan voor de landbouwgrond en gezondheid.

De bevindingen voor het bepalen van duurzame en efficiënte methoden om afvalwater veilig te maken voor irrigatie zullen breed verspreid worden. 

Projectcoördinator
VITO
Totaal budget
€235.293
Subsidie
€199.999
Startdatum
01/01/2022
Project type
Disseminatie- en/of capaciteitsopbouwproject

Meer weten over dit project?

Image
Ilke Geleyn

Ilke Geleyn

Programme Manager
G-STIC
Aan welke Sustainable Development Goals (SDGs) draagt dit project bij?